Prvi put u Sarajevu: Simfonija Antona Brucknera posvećena Richardu Wagneru

Radiosarajevo.ba

Sarajevska filharmonija nastavlja svoju koncertnu sezonu koncertom koji predstavlja pravi izazov: prvi put u izvedbi ovog orkestra imat ćemo priliku čuti Brucknerovu 3. simfoniju u d-molu, često nazivanu „Wagnerova simfonija“.

Nakon više od 30 godina, kada je bila izvedena njegova Četvrta „Romantična“ simfonija, Bruckner je ponovo na programu našeg orkestra.

Ovaj put pripremili su 3. simfoniju u d-molu, često nazivana Wagnerova simfonija i jedna od najrevidiranijih simfonija. Naime, postoji čak šest verzija, od kojih se danas većinom izvode tri. Na koncertu u petak, 29. oktobra 2021. godine sa početkom u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filhamonija izvodi verziju iz 1889. godine.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Anton Bruckner je prvu verziju ove simfonije napisao 1873. godine. Prije nego što je završio posao, posjetio je Richarda Wagnera pokazujući mu svoju Drugu i Treću simfoniju i tražeći od njega da odabere onu koja mu se više sviđa. Na zadovoljstvo kompozitora, Wagner je odabrao Treću, a Bruckner je simfoniju posvetio ovom majstoru kojeg je izuzetno cijenio.

U svojoj posveti Bruckner je Wagnera spomenuo kao "nedostižnog svjetski poznatog plemenitog majstora poezije i glazbe”. Na Antona Brucknera se i gledalo kao na slavnog sljedbenika Richarda Wagnera, što je on bez sumnje bio. Brucknerovo otkriće Wagnerove muzike svakako je kataliziralo njegov prelaz iz mirnog i blagog crkvenog muzičara u bombastičnog simfoničara.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će dirigentica Tijana Vignjević. Rođena je u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi profesora Teodora Romanića. Postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja završava na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, u klasi profesora Uroša Lajovica.

Rezervacija i prodaja ulaznica je moguća na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Oficijelni vizual:  Plakat za koncert Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak