Prijave na Juventafest još uvijek otvorene za sve srednjoškolce svijeta

Radiosarajevo.ba
Prijave na Juventafest još uvijek otvorene za sve srednjoškolce svijeta

Šesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest", koji će se održati u Sarajevu, od 13. do 17. septembra 2018. godine, ugostit će blizu 150 mladih teatarskih stvaraoca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Češke, Rusije…

Pored toga što "Juventafest" nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, ovaj Festival posvećuje posebnu pažnju i edukaciji učenika i njihovih nastavnika dramskoj umjetnosti. Tako je prošle godine započeta jedinstvena radionica za nastavnike, koji u srednjim školama vode dramske sekcije.

U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja. Ove godine je planirano i uvođenje mentora koji će posjećivati srednje škole u Bosni i Hercegovini i tako pomagati nastavnicima u edukaciji djece.

Također, "Juventafest" će u saradnji sa timom TV serijala "Perspektiva" realizirati još jednu zanimljivu radionicu, a koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

Treba napomenuti da je festivalska aplikacija još uvijek otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta, a jedan od uslova za prijavu je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Više informacija na www.juventafest.ba.

Info o Juventafestu:

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 1000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana festivala, učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak