Predstavljen premijerni repertoar NPS: Sezona donosi pregršt noviteta

1
Radiosarajevo.ba

Press konferencija povodom predstavljanja premijernog repertoara za umjeničku sezonu 2024/25, te dodjele godišnjih nagrada NPS za najbolja umjetnička ostvarenja u umjetničkoj sezoni 2023/24., održan je u ponedjeljak, 9. septembra. 

Program su predstavili direktor NPS Dino Mustafić, umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović, umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić, te umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko.

Dino Mustafić je napravio svojevrsnu uvertiru u novu sezonu, gdje je predstavio zatvaranje teatarskog festivala MESS, uz predstavu "Uhvati zeca" Lane Basašić i dramatizaciju Nedžme Čizmo. MESS je ujedno i koproducent ove predstave. 

Najnovija informacija: Njemačka ponovo uvodi kontrole na svojim granicama

Prva premijera je dramska predstava „Konačari“ autora Nenada Veličkovića, u režiji Marka Misirače.

Dramska predstava „Konačari“ premijerno će biti izvedena 12. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone 24/25, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 14. septembra u istom terminu.

Za decembar je predstavio jedini tekst koji nije praizvedba, "San ljetne noći", a za režiju će biti zadužen Aleksandar Morfov iz bugarskog pozorišta "Ivan Pazov" u Sofiji, koji je, prema riječima Dine Mustafića, jedan od zanimljivijih balkanskih reditelja. 

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljen premijerni repertoar NPS

"Prije 13 godina igrali studenti treće godine, a danas su prvaci ove scene: Mediha Musliović, Vedrana Božinović, Amra Kapidžić, Semir Krivić, Feđa Šutkan, Merima Ovčina. Bila je to najava jedne nove generacije i to je bila predstava koja je najavila smjenu generacija. Nova produkcija 'Sna ljetne noći' će otvoriti jednu novu generaciju umjetnika i umjetnica, a kao i obično za tu predstavu ćemo napraviti audiciju."

Još jedna premijera krajem 25. februara 2024. godine jeste "Sarajevski trgovac", koji predstavlja parafrazu "Mletačkog trgovca", te je svojevrsna veza između "Sna ljetne noći" i Šekspira. Predstavu režira Boris Lješević, a scenarista je Igor Štiks. 

Narodno pozorište Sarajevo je dobilo i prvi scenarijo na konkursu, nakon 30 godina. Ono što je, kako je rekao Dino Mustafić, trebala biti praksa zadnjih 30 godina. Žiri su činili Darko Lukić, Vedrana Božinović i Dino Mustafić. 

Scenario se zove "Na slovo F" Lejle Kalamujić, a režirati će je Iva Milošević. Premijera je planirana za kraj sezone. 

Evgeny Gaponko, direktor Baleta NPS-a je rezimirao prošlu sezonu uz "Sjećaš li se Dolly Bell", "Carmen / Bolero", te triptih Planeta Sarajevo, čiji je drugi dio izveden u sklopu manifestacije KNU! 2024. 

Pripremili su balete i za najmlađe, a to su "Palčica", "Snježana i sedam patuljaka", te će premijere biti 1. i 2. novembra. 

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Predstavljen premijerni repertoar NPS

Jedna od najavljenih premijera jeste grčki balet "Zorba", koji će biti prvi put izveden u Narodnom pozorištu Sarajevo, zajedno sa solistima opere i hora Sarajevske filharmonije. 

Treći dio triptiha Planeta Sarajevo, bit će izveden na Trgu Susan Sontag, za kraj sezone. 

Javnosti se obratio i Leonid Šarić, koji je rezimirao prošlu sezonu sa tri premijere, Madam Butterfly, Triptih Geršin i Figarov pir. Sljedeća sezona počinje sa triptihom američkih kompozitora. 

Naglasio je da su mali hor, bez orkestra, sa malo dirigenata, te molio građane da "podrže rad opere da se ne bi ugasili". 

Mona Muratović je na kraju rezimirala sezonu sa odličnim podacima: 104 reprizna izvođenja, 29 000 posjetitelja, 28 festivala i gostovanja, 9000 gledalaca na gostovanjima, a NPS je ugostio i 52 gostujuća programa: Jazz Festival, MESS; Balet Fest, svečane akademije, koncerti.

Publika je još uživala i u specijalnim programima: KNU i Pozorište na kućnoj adresi. 

U protekloj umjetničkoj sezoni, Narodno pozorište Sarajevo realiziralo je 10 premijera, te su tim povodom dodijeljene godišnje nagrade za najbolja umjetnička dostignuća.

Odluku o nagrađenima donio je stručni žiri u sastavu: Maja Baralić-Materne, Halid Kuburović i Nisad Selimović.

Za umjetnička ostvarenja u Drami NPS nagrade su osvojili: Sara Seksan, nagrada za najbolju mladu glumicu za ulogu Mlada Etelka u dramskoj predstavi „Seljačka opera“, Sanjin Arnautović za najboljeg mladog glumca za ulogu Mladoženja Roland u predstavi „Seljačka opera“, Sanela Krsmanović Bistrivoda nagrada za žensku sporednu ulogu Julika u dramskoj predstavi „Seljačka opera“, Mirvad Kurić nagrada za mušku sporednu ulogu Feri u predstavi „Seljačka opera“, Mirjana Karanović nagrada za glavnu žensku ulogu Marlene Dietrich u dramskoj predstavi „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“, te Ermin Sijamija nagrada za glavnu mušku ulogu Ibrahim u predstavi „Jedan je Muhammad Ali“.

Za umjetnička ostvarenja u Baletu NPS nagrade su dobili: Amina Sulejmanagić, nagrada za najbolju mladu balerinu za ulogu Tetka u predstavi „Sjećaš li se...'Sjećaš li se Dolly Bell?'“, Admir Kalkan nagrada za najboljeg mladog baletnog igrača za ulogu Toreador u predstavi „Carmen i Bolero“, Mihail Mateescu nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu Otac i Zuniga u baletnim predstavama „Sjećaš li se...'Sjećaš li se Dolly Bell?'“ i „Carmen i Bolero“, Ekaterina Vereshchagina nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu Mama u baletnoj predstavi „Sjećaš li se...'Sjećaš li se Dolly Bell?'“, Masafumi Okuzono nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu Sabahudin-Dino Zolj u predstavi „Sjećaš li se...'Sjećaš li se Dolly Bell?'“ i Tamara Ljubičić nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu Carmen u baletnoj predstavi „Carmen i Bolero“.

U Operi nagrađeni su: Adelisa Saračević nagrada za najbolju mladu solisticu za ulogu Suzuki u opernoj predstavi „Madama Butterfly“, Nedim Bašić nagrada za najbolju sporednu ulogu Sam u jazz operi „Blue Monday“, Melisa Hajrulahović-Tomić nagrada za ulogu Grofica Rosina Almaviva u predstavi „Figarov pir“, Erol Ramadanović nagrada za ulogu Grof Almaviva u predstavi „Figarov pir“, Ivan Šarić nagrada za ulogu Figaro u predstavi „Figarov pir“, te Katarina Kikić Marić nagrada za ulogu Cio-Cio-San u predstavi „Madama Butterfly“.

Također, dodijeljene su specijalne nagrade i to kompozitoru Alexanderu Balanescuu za muziku u baletnoj predstavi „Sjećaš li se...'Sjećaš li se Dolly Bell?'“, Željki Katavić-Pilj za četrdesetogodišnji angažman u ansamblu Hora i izvrsno tumačenje epizodnih i solo uloga.

Lejla Hodžić dobitnica je nagrade za najbolju scenografiju za dramsku predstavu „Jedan je Muhammad Ali“, Sanja Džeba je dobila nagradu za najbolju kostimografiju za predstavu „Ro i Juju“ i Takuya Sumitomo nagrada za najbolju koreografiju i režiju za baletnu predstavu „Bolero“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak