Održan drugi MESSpresso: Razgovor o All Inclusive programu i predstavi "Posjeta"

0
Radiosarajevo.ba

Na drugom festivalskom MESSpressu razgovarano je o programu All Inclusive koji se realizira u saradnji sa Goethe Institutom u BiH u okviru kojeg će biti prikazane četiri predstave, te o predstavi Posjeta koja je u takmičarskoj selekciji.

Fokus razgovora bio je na teatarskoj umjetnosti kao prostoru koji uključuje sviju, koji nikoga ne ostavlja po strani. Tokom razgovora je istaknuto kako upravo teatarske predstave koje se bave pitanjima migracija, osoba s teškoćama, netrpeljivosti prema drugima i drugačijima često izazovu više reakcija nego novinski naslovi.

"Zahvalni smo Festivalu MESS što je uvijek platforma za temu inkluzije. Ovaj program označava početak izuzetnog društveno-kulturnog projekta EUNIC klastera Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom. Ovaj projekat finansira EUNIC program European Spaces of Culture za 2024/2025. godinu s ciljem promovisanja različitosti i društvene inkluzije u BiH. Želimo isticati priče borbe i uspjehe marginalizovanih zajednica poput Roma, osoba s invaliditetom i osoba u pokretu", istakla je Simone Voigt, direktorica Goethe Instituta u BiH.

Vlada FBiH upozorila na širenje lažnih vijesti: 'Pozivamo građane da budu oprezni'

Motiv da se bavi predstavom koja u fokus stavlja probleme migranata koji trpe nasilje kroz push-back, David Stohr, reditelj predstave Nevidljiva igra (večeras, 18 sati, SARTR) nalazi u kontinuiranom interesu za one koji su isključeni. Na taj način traži I saradnike koje također zanimaju te teme kako bi dali I svoju perspektivu dok se radi na predstavi.

"Nismo željeli samo ispričati kroz šta žrtve ovih tortura prolaze. Željeli smo prikazati sistemske structure moći, i to ne samo u Njemačkoj nego u cijeloj EU gdje se više drži do granica država nego do granica ljudskog tijela", istakao je Stohr.

Jeste li čuli za Dramadžiluk? Adnan Lugonić vas poziva u Kamerni teatar 55

Ermin Bravo kao reditelj predstave UP and DOWN (nedjelja, 13.10. u 18 sati, SARTR) u kojoj učestvuju osobe s Down sindromom objasnio je da je proces rada bio intenzivan dok se stvorio odnos povjerenja kako bi mlade osobe prvi put javno progovorile o temama o kojima ih se ili inače ništa ne pita ili sugeriše šta o tome treba da misle, kao što je seksualnost, politika i općenito mišljenje o stvarima koje ih okružuju.

“Iskustvo rada na ovoj predstavi je terapeutsko i za nas i za učesnike i učesnice ali i za publiku. I posebno mi je važno što ih kroz ovu predstavu predstavljamo kao odrasle ljude sa svojim stavom", objasnio je Bravo.

Kroz dvogodišnji istraživački rad, teatarske radionice, intervjue sa djecom, mladima, odraslima sa teškoćama, Francoise Guillamond autorica predstave Petite Fille (četvrtak, 10.10. u 18h, Europe House), shvatila je da želi napraviti predstavu.

“Uključili smo i profesionalce sa hendikepom i prilagodili smo predstavu i osobama sa oštećenim sluhom ili slabim vidom, a prevedena je i na znakovni jezik jer smo se vodili idejom – da niko ne ostane po strani”, ispričala je Guillamond.

Iako predstava Posjeta (srijeda, 19.30, Narodno pozorište Sarajevo) nije dio All Inclusive programa tematski se potpuno uklapa u priču o onima na marginama. Davide Iodice, reditelj predstave objasnio je kako kontinuirano radi sa mladim ljudima i kreira teatarska ostvarenja koja problematiziraju osobe sa teškoćama.

"Posjeta je predstava o ranjenom anđelu kojeg ljudi u jednom malom selu ne prihvataju i koji će pokušati utjehu naći u ljubavi i muzici, a da li će to baš tako biti, pozivamo publiku da sama zaključi kad pogleda predstavu", poručio je Iodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak