Pravo Ljudski Film Festival: Od ličnih priča do digitalnog košmara

Radiosarajevo.ba

Takmičarsku selekciju glavnog programa 13. PLJFF, Extra muros, ove godine čini osam kreativnih dokumentarnih filmova iz jedanaest zemalja.

Žiri / 13. Pravo Ljudski i Zumiraj prava film festival: Ko bira najbolje filmove?

Pravo Ljudski / Extra muros nagrada: Nad-egzistencijalizam Anura Hadžiomerspahića

Extra muros, takmičarski program Pravo Ljudski Film Festivala, usmjeren je na dokumentarne filmove novih reditelja i rediteljica sklonih invenciji i eksperimentu, te istraživanju novih i neistraženih mogućnosti audiovizuelnog jezika. 

Film Pozdravi iz slobodnih šuma reditelja iz San Franciska, Iana Soroke, sniman je u šumama sjeverne Slovenije koje su pružale utočište partizanima u Drugom svjetskom ratu. Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate Taurunum Boyse - dječake navijaće lokalnog Zemunskog tima u fazi odrastanja. Rediteljica Ana Pavlović, rođena u Srbiji i nastanjena u Danskoj, otvara svoje iskustvo migrantkinje kroz diptih Pisma 1 & Pisma 2, pritom otvarajući kompleksna pitanja iseljavanja i migracije, odnose globalnog Juga i Sjevera, ali i porodičnih odnosa, te odnosa majke i kćeri. Sličnom temom bavi se i dokumentarni prvijenac Majči Josipa Lukića, razgovor sina i majke o svemu – baš svemu!

Digitalni košmar i antitrumpovski pamflet Dnevnici iz Smećozemlje prvi je dugometražni film režisera Michaela Woodsa, eksperimentalnog filmskog autora i video umjetnika koji živi u Los Angelesu. Ukletu sanjarsku viziju penzionerskog doma u Istanbulu, naslovljenu Udaljeno sazviježđe, potpisuje tursko-američka rediteljica Shevaun Mizrahi. Filmom Vuk i sedam jarića Elena Gutkina i Genrikh Ignatov ulaze u intimni svijet oca i sina, nastanjenih u maloj kući u blizini šume i odsječenih od ostatka svijeta. Palestinska rediteljica Jumana Manna pak, u Divljoj rodbini prati razmjenu sjemena pohranjenih ispod Arktika do Libanona, gdje je u 2012. godini međunarodni istraživački centar za poljoprivredu bio prisiljen da se preseli iz Aleppa zbog rata u Siriji.

Extra muros nagrada dodjeljuje se mladim filmskim autorima i autoricama za njihov prvi ili drugi film. Podsjećamo, ove će godine o najboljoj ili najboljem odlučiti žiri u sastavu: Sepideh Farsi, Christine Hürzeler, Christophe Postic, Michał Mądracki i Ramiro Ledo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak