Očaravajućom svjetlosnom instalacijom obilježen Dan italijanskog dizajna u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba

Oko mosta Festina Lente u Sarajevu večeras je vladala predivna atmosfera zahvaljujući svjetlosnoj instalaciji iza koje stoji italijanski umjetnik Franz Cerami.

Umjetnički rad u javnom prostoru pod nazivom "Lumina" predstavljen je povodom Dana italijanskog dizajna koji organizira Ambasada Italije u Sarajevu.

Na pročelju zgrade Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu koja je i partner projekta, projecirana je video instalacija koju karakterišu živopisni crteži i mnog boja. Ovo djelo je namjenski osmišljeno za Sarakevo i zgradu Akademije likovnih umjetnosti čiji je arhitekta bio  čuveni Karlo Paržik.

Zlatko Lagumdžija nam otkrio lijepe vijesti: 'Dobili smo još tri nova sponzora Rezolucije'

Akademija predstavlja jedan od simbola Sarajeva: izgrađena je 1899. kao Evangelistička crkva u Sarajevu proširena je 1911. Od godine 1981. u ovom zdanju djeluje Akademija likovnih umjenosti.

Osim umjetnika Franza Ceramija, događaju su prisustvovali dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza.

Dan italijanskog dizajna u svijetu je jedna od godišnjih smotri italijanske diplomatsko-konzularne mreže. Izdanje 2023 je posvećeno dizajnu svjetla i predviđa događaje širom svijeta, tematski inspirirane.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Svjetlosna instalacija Lumina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak