Dogville, predstava koju treba pogledati

Vesna Andree Zaimović

Dramski ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo u posljednje vrijeme ostvaruje, jednu za drugom, uspješne repertoarske predstave.

Nakon izvrsnih ostvarenja Kavkaski krug kredom i Snijeg, publika sada ima priliku vidjeti još jednu savremenu i dobro urađenu predstavu baziranu na aktuelnoj tematici. 

 Radi se o predstavi Dogville, koja je nastala na predlošku istoimenog filma Larsa Von Triera. U inteligentnoj režiji Lajle Kakčija i primjerenoj dramatizaciji Vedrane Božinović, ova filmska priča dobro se uklopila na sarajevsku teatarsku scenu 

Dogville je priča o granicama ljudske dobrote koja je univerzana, ali itekako važna u trenutku kroz koji upravo prolazi Bosna i Hercegovina. Zemlja "merhametluka" otvorena za sve, koja se diči svojim gostoprimstvom i tolerancijom, ovih se mjeseci suočava s hiljadama migranata koji postaju naš problem. Koliko smo spremni pomoći drugima u nevolji, a u kojem trenutku mi, poslovično dobri ljudi, počinjemo ignorirati ili čak iskorištavati tuđu nevolju?

Ispričana kroz storiju o malenom gradiću među planinama, obavijenom mirisom pite od jabuka s cimetom, što simbolizira idilu u kojoj žive pošteni i dobri ljudi, ova predstava otvara mnoštvo pitanja koja možemo postaviti i samima sebi.  

Šta je plemenitost u svojoj suštini i da li je bezuvjetna? 

"U predstavi Dogville ne pričamo o nekome sa strane, već o nama. To je predstava koja otvara pitanje koliko se svi mi krijemo iza malih mikro-svjetova, kada se u čovjeku budi zlo i kada postajemo kukavice.  Rad na predstavi za cijelu ekipu bio je kao roller-coster koji nas je sve preispitao. Ne možemo se praviti da u nama nema zla, u svakom čovjeku ga ima" riječi su Lajle Kaikčija, redateljica predstave. 

Trenutno živimo strahovitu situaciju - imamo problem sa migrantima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu sa kojima ne znamo šta da radimo. Prije par godina sam radila predstavu takođe na tu temu, gdje sam osuđivala Mađare i Slovence koji su počeli da stavljaju žilet-žice na svoje granice. Svi smo bili šokirani i pitali se gdje je nestala ljudskost i zašte se prema ljudima ponašaju kao da su životinje. Ono što se dešava danas u BIH je prevazišlo tu žilet-žicu, a mi smo postali životinje.

Ako smo već dobili 34 miliona eura od Evropske unije, kako je moguće da se tim ljudima ne da ni marka, da im se ukidaju voda i grijanje, da vladaju zarazne bolesti, to me podsjeća na Aušvic. Ne mogu da vjerujem gdje živim danas. Migranti su sada ovdje, dio su naše svakodnevnice, i mi kao ljudi moramo da im pomognemo", riječi su Lajle Kaikčija, redateljice predstave.  

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Lajla Kaikčija, redateljica

Premijera Dogvillea  održana je 6. novembra 2019.  a publika je dugotrajnim aplauzom nagradila protagoniste. Posebno treba istaknuti glumačko ostvarenje Amre Kapidžić koja je odigrala glavnu ulogu Grace, te tako obogatila listu predstava sa ženskim glavnim likovima . 

Direktor NPS Izudin Bajrović izjavio je uoči premijere da je riječ o predstavi koja je "proizvod ženskog senzibiliteta, ali to ne znaći da je manje surova". 

Dogville nije teatar koji stvara ugodu, već  90 minuta psihološkog preispitivanja na sceni i u publici, uz dobru igru sarajevskog ansambla i kvalitetan rad autorskog tima.

Dogville je predstava koja svakako zaslužuje vašu pažnju! 

 

Narodno pozorište Sarajevo: Amra Kapidžić

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak