Sarajevska filharmonija i Nebojša Živković: U spomen na Irfana Kamenjaševića

Radiosarajevo.ba
Sarajevska filharmonija i Nebojša Živković: U spomen na Irfana Kamenjaševića
promo fotografija / Nebojša Jovan Živković

Sarajevska flharmonija nastavlja svoju redovnu koncertnu sezonu koncertom koji će se održati u petak, 15. novembra 2019. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Prvi put uz ovaj orkestar nastupit će istaknuti, svjetski poznat perkusionista Nebojša Jovan Živković u izvedbi Koncerta za marimbu i orkestar br. 2, koji je i sam komponovao.

Hvaljen od strane kritičara kao jedan od najatraktivnijih umjetnika današnjice na polju udaraljki i marimbe,  Nebojša Jovan Živković je značajno uticao na međunarodnu scenu tokom posljednja dva desetljeća i to kao iznimni kompozitor i kao virtuozni izvođač. Kao solista, uglavnom s vlastitim koncertima za marimbu i udaraljke, nastupao je sa mnogobrojnim orkestrima širom Evrope i svijeta i jedan je od svjetski najizvođenijih kompozitora muzike za udaraljke, danas. Njegova djela za marimbu i udaraljke postavila su nove standarde izvedbe, a njegovi zadivljujući i energični nastupi uticali su na generacije perkusionista.

Na programu će biti izvedena i Simfonija br. 1 u g-molu „Zimski snovi“ Petra I. Čajkovskog, rana simfonija ovog ruskog kompozitora čije su melodije i teme jednako raskošne kao i drugim njegovim mnogobrojnim djelima. Orkestar predvodi maestra Samra Gulamović.

Sarajevska filharmonija ovaj koncert posvećuje dugogodišnjem članu orkestra, kolegi i prijatelju, timpanisti Irfanu Kamenjaševiću, koji je nedavno izgubio svoju životnu bitku. Ostaju sjećanja na njegovu predanost prema poslu i ljubav prema muzici.

Koncert će početi u  20 sati, a ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo po cijenama od 10, 20 i 30 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije