Naše bogato kulturno naslijeđe treba turistički razvijati

Radiosarajevo.ba
Naše bogato kulturno naslijeđe treba turistički razvijati
Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se svake godine 18. aprila, radnom temom koju preporučuje Izvršni komitet Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS).

Ove godine to je "Kulturna baština i održivi turizam". Tema je odabrana u skladu s Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, i Agendom 2030 za održivi razvoj, uključujući i Ciljeve održivog razvoja .

Uoči obilježavanja ovog međunarodnog dana, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, u četvrtak 13. aprila, organizirala je predavanja za studente IV godine.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, prof. dr. Amir Pašić, prezentirao je studentima značaj ovogodišnje teme u najširem kontekstu, dok je vanredna profesorica doc. dr. Lemja Chabbouh-Akšamija održala predavanja na temu fenomena tradicije autentičnosti, izvornosti i integriteta prostora.

Predavanje pod nazivom “Naslijeđe i turizam“ održao je Mirzah Fočo, izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ovaj vid saradnje s fakultetima kako u BiH, tako i inozemstvu predstavlja dio aktivnosti koje Komisija provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja, navodi se u saopćenju Komisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak