Nakon 34 godine Stefan Milenković i Ivo Lipanović ponovo zajedno na sceni

1
V.A.Z.

Baš u Sarajevu desit će se ponovni susret dvojice muzičkih velikana, i to nakon 34 godine. Svjetski poznati violinista Stefan Milenković i dirigent maestro Ivo Lipanović susreću se ponovno zahvaljujući koncertu Sarajevske filharmonije koji će se 17. marta održati u Sarajevu. 

"Sjećam se, bila je to 1989. godina, a Stefan je tada bio dvanaestogodišnjak. Ispred HNK Split vozio je skateboard, a onda ga je majka pozvala da uđe i dala mu violinu. U tom trenutku se preobrazio u ozbiljnog glazbenika. Bio je to jedan od meni najdržaih koncerata. Milenković je tada svirao Mozartov Koncert za violinu i orkestar u A duru, a nakon toga je izvedena Beethovenova peta simfonija" prisjetio se maestro Lipanović na press konferenciji koja je održana uoči sarajevskog koncerta.

Čuveni violinista Milenković, na sarajevskom koncertu u petak odsvirat će Koncert za violinu i orkestar u D duru Johannesa Brahmsa, čuveno djelo violinske literature. Maestro Lipanović otkrio je da se za dirigovanje pripremao gledajući Milenkovićevu izvedbu ovog djela na YouTubeu: 

Snimak haosa u Skupštini: Brnabić u centru pažnje

"Ta odlična snimka je jedna od prednosti današnje tehnologije - sve nam je dostupno na YouTubeu, neka vrsta savremenog master-classa", našalio se dirigent koji je izrazio uvjerenje da će publika zaista biti zadovoljna. 

Jedna od novosti na koncertu je i angažman sjajne violinistice Violete Smailović kao koncertmajstorice u orkestru Sarajevske filharmonije, o čemu Lipanović kaže: "Violeta je od velike pomoći u radu s orkestrom, jer sve je lakše ako imate dobrog koncertmajstora. Raduje me da se orkestrar podmlađuje u tom smislu", zaključio je dirigent. 

Violeta Smailović, jedna od kćeri slavnoh bh. kompozitora Avde Smailovića, najpoznatija je violinstkinja iz Sarajeva koja svoju koncertnu i pedagošku karijeru gradi u Francuskoj i BiH. Sudeći po najavama iz Sarajevske filharmonije, od sada ćemo je često slušati ne samo kao koncertmajstoricu ovog orkestra, već uskoro i u solističkoij ulozi.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Violeta Smailović na konferenciji za novinare uoči koncerta u Sarajevu

"Svaki put kad odem iz Sarajeva, ovaj grad nađe način da me vrati. Čast mi je bila da prihvatim zadatak koncertmajstorice u orkestru koji ima takav potencijal. Nije novost kada kažemo da smo mi, Bosanci, talentirani, ali moramo mnogo raditi. Potencijal je, bukvalno, ogroman. Posebna mi je čast što sam u prilici biti domaćica Stefanu Milenkoviću sa kojim se poznajem još iz djetinjstva", rekla je Violeta Smailović. 

Dolazak Stefana Milenković u Sarajevo dio je posebne koncertne sezone povodom stogodišnjice postojanja Sarajevske filharmonije. 

"Raditi bilo šta sto godina je veliko samo po sebi. Još je veće postignuće ako to radite dobro i opstajete, pogotovo u ovom svijetu velikih i neizbiježnih promjena koje nisu uvijek ni prijatne. Opstati u svijetu klasične muzike gdje nije lako i zahtijeva stalnu kreativnost. Iako smo mi u svijetu muzike koja je već napisana, način predstavljanja mora uvijek biti kreativan kako bismo privukli novu publiku i osvježili ono što ljudi možda već i poznaju. Upravo to je šansa i da shvatimo zašto takve stvari postoje sto, dvjesto ili tristo godina" rekao je Stefan Milenković.

U svom obraćanju novinarima, slavni violinista osvrnuo se na plemenitost umjetničkog posla, posebno u vremenu kada vještačka inteligencija preuzima brojna područja ljudskog djelovanja. 

"U današnjem dobu kada se svijet mnogo brže mijenja nego što se mi adaptiramo, u dobu gdje će vještačka inteligencija će zamijeniti mnoge ljudske aktivnosti i poslove, u tom prvom trenutku nekog iznenađenja, fascinacije i pomalo i užasa kada shvatite da se to dešava već sada, došao je i momenat oduševljenja. Momenat još veće motivacije i inspiracije činjenicom da je malo onoga što roboti i vještačka inteligencija ne mogu da zamijene. Jedno od tih područja je upravo ovo što mi radimo. To je koncert uživo - da umjetnik izađe i odsvira koncert. To je nešto što ne može ništa da zamijeni. To mi je ulilo još veću nadu da će se klasična muzika održati. ZA vrijeme COVID-a postali smo svjesni koliko nam, zapravo, nedostaje neposredan kontakt s umjetnošću. To je dokaz da smo zadržali kompas kvaliteta i konstantu.

Povodom stogodišnjice postojanja Sarajevske filharmonije, direktor Vedran Tuce orkestra uručio je umjetniku poseban jubilarni suvenir. 

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Suvenir Sarajevske filharmonije uručen je Stefanu Milenkoviću

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak