Na isti dan napustila su nas tri velikana - Meša Selimović, Žan Marolt i Mirsad Tuka

4
N. Ć.
Na isti dan napustila su nas tri velikana - Meša Selimović, Žan Marolt i Mirsad Tuka

Na ovaj tužan dan, a nakon odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu da se 11. juli - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH, ljubitelje umjetnosti i svijeta filma iznenadila je vijest o smrti bh. glumca Mirsada Tuke. 

Mirsad Tuka je bio Bosanskohercegovački pozorišni, flimski i televizijski glumac. 

Svoju karijeru je započeo kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Udes na Drveniji, ima povrijeđenih

Debitirao je u filmu Praznik u Sarajevu, za koju je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagradjen kao najbolji glumac – debitant.

Nagrađivan je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića, predstava TO Alije Isakovića.

Tužna vijest o smrti glumca, mnoge prijatelje i kolege iz svijeta filma ostavila je bez riječi, jer se danas 11. jula obilježava i godišnjica smrti bh. glumca Žana Marolta koji je također preminuo 11. jula 2009., kao i bh. književnika Meše Selimovića koji nas je napustio 11. jula 1982. godine.

Preminuo Mirsad Tuka, poznati bh. glumac

Poznato je da je višestruko nagrađivani glumac Mirsad Tuka igrao ulogu u poznatoj predstavi "Tvrđava" Sulejmana Kupusovića, po originalnom djelu autora Meše Selimovića.

Velika imena se pamte, i zauvijek će ostati upamćena u svijetu filma, teatra, kulture, kniževnosti i umjetnosti. 

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak