MESS 2024 | 'Tragudia: Pjesma o Edipu' oduševila publiku u Narodnom pozorištu Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba

Večeras je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo održana predstava "Tragudia: Pjesma o Edipu", reditelja Alessandra Serre, koja je privukla veliku pažnju ljubitelja pozorišta.

Ova izvanredna produkcija, izvedena na rijetkom arhaičnom jeziku grekaniko, oživjela je mit o Edipu kroz jedinstvenu perspektivu, ističući kompleksnost ljudske prirode i hrabrost u suočavanju s vlastitim demonima.

Alessandro Serra, dobitnik brojnih prestižnih nagrada, uključujući Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja, podijelio je svoje misli o teatru kao mjestu otpora i transformacije.

Liga nacija | Borbeni Zmajevi pretrpjeli minimalan poraz od Njemačke

"Teatar se oduprijeo mnogo čemu – crkvi, televiziji, internetu. To je prostor gdje se vraćamo ljudskosti", istakao je Serra, naglašavajući važnost emotivne povezanosti između izvođača i publike bez posredovanja tehnologije.

Publika je s oduševljenjem pratila ovu predstavu, koja se bavi dubokim temama ljudske sudbine i mitologije, a glumci su kroz svoje izvedbe stvorili jedinstvenu atmosferu koja je doprinijela snažnom doživljaju.

Osim same predstave, događaj je bio obogaćen i razgovorom "Od Perzijanaca do Palestinaca" koji je održan u Kamernom teatru 55, gdje su istaknuti teatarski djelatnici razmjenjivali ideje o budućnosti pozorišta u Bosni i Hercegovini i Evropi.

Dramadžiluk, koji se održava u okviru festivala, završit će u subotu, 12. oktobra, scenskim čitanjem "Moji tužni monstrumi – autogram za Milicu" autora Mate Matišića u režiji Ajle Bešić, pružajući priliku mladim rediteljima i glumcima da istražuju nove teatarske forme i ideje.

Festival je uspješno okupio ljubitelje pozorišta i stvorio platformu za dijalog o značaju i ulozi teatra u savremenom društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak