Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

0
Radiosarajevo.ba

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine večeras, 16. maja održan je koncert Kamernog orkestra i filharmonije di Roma u okviru predstojećeg obilježavanja Dana Republike Italije.

Ambasador Italije Marco Di Ruzza pozdravio je prisutne na koncertu na kojem je bio nazočan veliki broj ambasadora i diplomata u Bosni i Hercegovini, zvanica iz svijeta i Bosne i Hercegovine.

Koncert nosi naziv Melodija i virtuoznost u italijanskoj muzici, a odabran je sljedeći program:

Stotine kupača na poznatom kupalištu u BiH: Osvježenje na +40, raspalio se i roštilj

  • Gioachino Rossini (Pezaro, 1792. - Passy, 1868.): Sonata za gudače u C-duru, br. 3, iz Šest sonata za gudače
  • Antonio Vivaldi (Venecija, 1678. - Beč, 1741.): Koncert za četiri violine, violončelo, gudače u b-molu, Solisti violinisti: Antonio Pellegrin, Riccardo Bonaccini, Anna Pugliese, Fiorenza Ginanneschi
  • Franz Joseph Haydn (Rohrau, 1732. - Beč, 1809.): Koncert za violončelo i orkestar u C-duru, br. 1, Solista violončelist: Luca Pincini
  • Ottorino Respighi (Bolonja, 1879. - Rim, 1936.) Drevni plesovi i arije za lutnju, Treća svita za gudače u Es-duru

Kamerni orkestar I Filarmonici di Roma (prethodno, "Kamerni orkestar Santa Cecilije"), već prilikom svog prvog nastupa, naišao je na široko odobravanje, kako kritike, tako i publike.

Ambasador Marco Di Ruzza: 'Italija je ambiciozna da provodi još mnogo projekta u BiH'

Izvodio je koncerte pod vodstvom - između ostalih - Sawallischa, Pretrea, Mehte i uz soliste kao što su Milstein, Menuhin, Stefanato, Asciolla, Gazzelloni, Szeryng, Rostropovic, Rubinstein i Uto Ughi.

Među turnejama u inostranstvu, ističu se Boston, za Evropski parlament, Lincoln Centar u New York-u i Carnegie Hall.

Ansambl sarađuje s najvažnijim koncertnim agencijama, učestvujući i u inicijativama visokog humanitarnog karaktera koje promoviraju Amnesty International, Udruga za istraživanje i borbu protiv raka Italije i FAO. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima i Nagrade Caelsia za umjetnost i kulturu.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Koncert kamernog orkestra i filharmonije di Roma

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak