Laibach održao predstavu "Wir sind das Volk" u Narodnom pozorištu Sarajevo

1
Vesna Andree Zaimović

Grupa Laibach je na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 2023. održala upečatljiv nastup u Sarajevu, u sklopu festivala Modul Memorije, predstaviviši svoj mjuzikl Wir sind das Volk

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Laibach se poklonio  na istom mjestu na kojem je nastupio u opkoljenom Sarajevu na dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. 

Pred zahvalnom i otvorenom publikom Sarajeva, ovi istaknuti predstavnici umjetničkog pokreta Neue Slowenishe Kunst izveli su svoju muzičku predstavu s naslovom koji se prevodi kao "Svi smo mi jedan narod". Riječ je o antiratnom umjetničkom performansu koji se sadržajno bazira na tekstovima poznatog njemačkog pisca Heinera Müllera. 

Vratile su se: Orke potopile još jedan brod u Mediteranu

Laibach u predstavi Wir sind das Volk kroz multimedijalni pristup, u karakterističnoj industrial estetici i osobenom muzičko-poetskom stilu promišlja korijene fašizma koji u današnje vrijeme predstavlja realnu prijetnju, isto kao što je to bilo  uoči Drugog svjetskog rata.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Laibach u Sarajevu

"Moja, visokom cijenom plaćena, mržnja pripada meni" je rečenica kojom kulminira ova predstava i ukazuje da je, nažalost, za mnoge ljude i danas lakše mrziti nego voljeti

Da Laibach voli Sarajevo dokaz je njihova nepokolebljiva naklonost u vrijeme kada su drugi neutralno posmatrali grad pod opsadom.

Peter Mlakar, jedan od 'ideologa' pokreta Neue Slowenishe Kunst, izašao je pred publiku nakon predstave i pročitao antiratni manifest. Između ostalog, poručio je da "Ko mrzi nije zaslužio mirno živjeti ni jedan dan" te zaključio porukom "Mi smo za apardheid - da se razdvoji dobro od zla!"

Festival Modul Memorije je svoju ovogodišnju Nagradu za doprinos očuvanju kulture sjećanja dodijelio umjetničkom kolektivu Laibach, za njihovu višedecenijsku borbu protiv svih oblika fašizma i totalitarizma te za "afirmaciju prava na upotrebu navećeg dara čovjeku - mozga".

Dodjela nagrade Laubachu ispraćena je ovacijama. 

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Laibach u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak