Kultura sjećanja: Izložba Zorana Filipovića o opkoljenom Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH

1
Radiosarajevo.ba

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuje otvorenje izložbe 1993 umjetnika Zorana Filipovića, u utorak, 7. februara, u 19 sati. 

U tekstu povodom ove izložbe, navodi se, između ostalog:

"Izložba fotografija 1993. nastavak je prethodne uspješne izložbe fotografija i istoimene monografske knjige 1991. Zorana Filipovića. Nova izložba na brutalno poetičan način prati život stanovnika u ratom poharanoj Bosni i Hercegovini, u gradovima: Mostaru, Čapljini, Stocu, rodnom gradu Zorana Filipovića - Brčkom, Gradačcu, Tuzli, opkoljenom Sarajevu...

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Ratni portreti Sarajeva: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Neke od ovih fotografija, koje će prvi put biti izložene na ovoj izložbi, postale su, posredstvom brojnih međunarodnih medija s kojima je autor tada sarađivao, te njegove tadašnje agencije, glasovite MAGNUM Photos (Pariz, London, New York, Tokio), simboli rata u Bosni i Hercegovini", napisano je u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

"Božić 1992. i Novu 1993. godinu dočekao sam u opkoljenom Sarajevu gdje ću, zbrojano sve skupa, provesti oko 6 sljedećih mjeseci, svjedočeći svojim fotografijama i reportažama (koje su objavljivali najutjecajniji svjetski mediji), o strahovitoj patnji sarajlija u opkoljenom gradu. Izloženi svakodnevnom granatiranju teškog topništva i kukavičke snajperske vatre s okolnih brda, u gladi, studeni i oskudici svake vrste. Živio sam tamo s njima, dijeleći njihovu tešku sudbinu na svaki mogući način; gladujući kada su i oni gladovali, smrzavajući se kada su se i oni smrzavali. Granate, koje su svakodnevno padale na grad, nisu imale imena. Podjednako su tada bile namijenjene i meni, kao što su bile namijenjene i njima. Tu smo svi, u opsjednutom Sarajevu, barem u tome bili ravnopravni.

Fotografije koje sam tada snimio i tekstovi koje sam tada napisao, zbog svoje iskrene identifikacije s ovim napaćenim ljudima pogođenim strašnim neopisivim zločinom i nadljudskom patnjom kojoj su bili izloženi, punile su stranice najuglednijih svjetskih medija. Najbolje od toga želim predstaviti upravo na ovoj izložbi i istoimenoj monografskoj knjizi 1993 kao upozorenje, ako ne čovječanstvu, a ono nama samima", kazao je Zoran Filipović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak