Kultura na ulice 2024!: Premijerno izveden balet 'Zvuk olimpijske iskre'

0
Radiosarajevo.ba

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: Zvuk olimpijske iskre, kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno je izveden večeras, 12. jula na prepunom Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi su učestvovali članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji su plesali na muziku kompozitora Johna Williamsa.

Uloge su ostvarili: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Glumac iz BiH u ulozi Dražena Petrovića: "Njegov lik me je pratio cijeli život, ništa nije slučajno"

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: K’o nekad u osam u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorio je veče posvećene plesu. U baletu K'o nekad u osam članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-tih godina. U predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Ljubitelji baletne umjetnosti mogli su uživati i u duetu iz baleta Mare Nostrum u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet Mare Nostrum rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak