Juventafest se privodi kraju: Prvi put radionice za mlade s poteškoćama

Radiosarajevo.ba

Kako se 7. Juventafest bliži kraju, sve se užurbanije radi na ovogodišnjim radionicama koje su prvi put otvorene i za mlade s poteškoćama u razvoju.

Predstavom "Romeo i Julija" svečano otvoren Juventafest

Performanse koje su počeli pripremati u petak, dan nakon otvaranja Festivala, svi zainteresirani moći će pogledati sutra u 13.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva 1.

Juventafest uključuje mlade s poteškoćama u razvoju u teatarske radionice 

Na umjetnosti je, prvenstveno, da počne uklanjati barijere i da senzibilizira društvo, da ne spriječava nečiji kreativni izraz, odnosno da počne vjerovati da i osoba s invaliditetom može biti umjetnik i ima stav koji trebamo čuti. Za takve promjene i procese teatar je najmagičnije mjesto, uvjereni su organizatori Juventafesta koji je ovim činom postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju. U saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom“ i stručnom saradnicom za inkluziju u okviru radionica, glumicom Alenom Džebo, Juventafest želi utjecati na podizanje svijesti o sposobnostima i vještinama koje razvijaju mladi s invaliditetom.

Tako četiri festivalske radionice pohađaju i mladi s Down sindromom, a zahvaljujući posvećenosti i trudu izuzetnih stručnjaka, svi učesnici ponijet će vrijedna iskustva tematizirana kroz radionicu „Tijelo ispod maske“ na kojoj su, prije svega, naučili da maska nije samo kreacija od gipsa i kartona nego je i lice unutrašnjeg čovjekovog bića. U svijet čudotvorne maske učesnike je povela iskusna Slađana Zrnić.

Da je ples prečica do sreće i dobrog raspoloženja, uvjerit će se polaznici radionice „Igrom do plesa“ pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, koja je na teatarsku scenu zakoračila nakon dugogodišnjeg bavljenja plesnim pokretom.

„Teatarska muzička radionica“ dirigentice i profesorice Tijane Vignjević radi na osvještavanju ritma i zvukova koji nas okružuju kao i mogućnostima reproduciranja tih zvukova uz pomoć našeg tijela, svakodnevnih predmeta ili muzičkih instrumenata.

Na kraju, učesnici radionice „Lutkarstvo“, kao i njihova mentorica, lutkarka Jasminka Božuta, ističu da su se pozabavili animacijom tijela, prvenstveno ruku, ali i da se dobro zabavljaju pripremajući nekoliko malih lutkarskih etida.

Uporedo s bogatim festivalskim dešavanjima iza scene, pred publikom su u petak odigrane dvije bh. predstave „Ifigenija‟ Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići u režiji Alme Osmanović i Sanele Ahmić, i predstava „Things I Want to Say but Never Will“ u režiji Ide Avdibegović, dok je komad „Šine‟ Dramskog studija ĆOŠE iz Obrenovca (Srbija) bio na programu u subotu.

Na daskama Pozorišta mladih Sarajevo večeras u 20.00 sati bit će odigrana i pretposljednja predstava „Je li slučaj samo slučajan‟ Dramskog studija – Teatar Tirena iz Zagreba (Hrvatska), navodi se u saopćenju.

Za sve predstave ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak