Juventafest ugostit će više od 100 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH i regije

J. Ć.
Juventafest ugostit će više od 100 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH i regije
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati u Sarajevu od 5. do 9. septembra 2019. godine, ugostit će više od 100 mladih teatarskih stvaraoca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Rusije koji će učestvovati u ovom događaju.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u Pozorištu mladih Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti izvođenje predstave Romeo i Julija koju na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda.

Juventafest uključuje mlade s poteškoćama u razvoju u teatarske radionice 

 "S ponosom i radošću možemo najaviti početak Sedmog internacionalnog festivala i mjuzikl Romeo i Julija koji na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda, koji proteklih godina dolazi sa sjajnim predstavama", istaknula je direktorica Festivala Jasna Diklić.

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

Diklić je napomenula kako svake godine sve emotivnije dočekuje publiku i učesnike, ali i ističe koliko je važno motivirati mlade, pružiti im priliku da izraze svoju kreativnost i grade prijateljstva koja nikada neće proći. 

Predstave po izboru mlade dramaturginje iz Zagreba Emine Omerović, ovogodišnje selektorice programa festivala, između ostalih, postavit će pitanja šta su prethodne generacije ostavile današnjim srednjoškolcima, mogu li se mladi izboriti s mržnjom predaka, mogu li mladi odlučivati o svojoj sudbini ili su samo objekti raznih sistema, koji su to apsurdi vremena u kojem živimo? 

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

"Imat ćemo priliku pogledati šest stilski i žanrovski raznolikih predstava koje kritički preispituju društvo i ulogu pojedinca u njemu. Sve ove predstave povezuje kvalitetan dramsko-pedagoški pristup radu s mladima, kao i hrabar generacijski glas srednjoškolaca o problemima koji ih muče. Svojom angažiranošću, kreativnošću i talentiranom igrom na sceni, ovi mladi umjetnici u potpunosti ispunjavaju misiju pozorišta i Juventafesta. Prostor scene za njih je prostor slobode odakle nam glasno poručuju u kakvom svijetu žele živjeti. Važno je da ih čujemo", ističe Emina Omerović.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji,  doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti, podsjetio je glumac i član organizacionog tima Adis Omerović.

Tokom festival bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori bit će posvećena mladima sa Down sindromom koji će učestvovati na četiri radionice - Tijelo ispod maske pod vodstvom glumice i dramske pedagoginje Slađane Zrnić, Igrom do plesa pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, Teatarska muzička radionica dirigentice i profesorice Tijane Vignjević te Lutkarstvo koju će voditi lutkarka Jasminka Božuta.

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

Omogućavanjem učešća u radionicama mladima s poteškoćama u razvoju, a u saradnji s Udruženjem Život s Down sindromom i stručnom saradnicom za inkluziju u okviru radionica Alenom Džebo, Juventafest od ove godine postaje dio pokreta za inkluziju. 

Sedmo izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući glumci iz Pule predstavom "13" u režiji Andree Gotovine, nakon čega će stručni žiri, koji čine Maja Izetbegović, Milena Minja Bogavac i Oliver Jović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

 

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, Juventafest je okupio preko 2000 učesnika iz 13 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U 5 dana festivala, učesnici se kroz druženje i rad upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske, Češke i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta. Jedini uslov je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Za peto izdanje Juventafest je započeo jedinstvenu radionicu za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije