"Color Wheels": Aleksandra Stratimirović otvorila izložbu na Akademiji likovnih umjetnosti

0
Radiosarajevo.ba

Kao dio projekta "Swedish Design Movement" uz podršku Švedskog instituta iz Štokhoma, publika na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu je imala priliku vidjeti izložbu "Color Wheels" vizualne umjetnice Aleksandre Stratimirović koju je organizirala Ambasada Švedske u Sarajevu.

Događaj je okupio profesionalce iz područja umjetnosti, ljubitelje umjetnosti, kao i domaće predstavnike i članove međunarodne zajednice.

"Ambasada Švedske je i ranije sarađivala sa Aleksandrom kada je postavljana njena izložba 'Brilliant' još 2013. godine. Ono što je uslijedilo je razmjena između švedskih dizajrera, studenata Akademije likovnih umjetnosti i proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine. Kao rezultat te razmjene, neki od tih bh. proizvođa namještaja su danas uspješni na međunarodnom tržištu i dobitnici su prestižnih nagrada za dizajn", izjavila je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerlöf, te je naglasila da su promocija i razvoj biznisa u kulturnim i kreativnim industrijama na način kako je objašnjeno, prioriteti vlade Švedske.

Kvar u Fabrici vode: Otežano vodosnabdijevanje u cijeloj Tuzli

Izložba – koja je postavljena kao dio "Festivala u Centru" koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala - predstavlja svjetlosnu umjetničku instalaciju kreiranu kao perceptivni instrument za istraživanje iskustva boje i svjetla kroz vremenske postavke svjetlećih boja.

"Velika mi je čast što sam prva umjetnica – dizajnerica svjetla koja izlaže u Sarajevu – mom omiljenom gradu. Ova svjetlosna instalacija napravljena je da bude izložena na raznim mjestima. Ono što je novitet u ovom radu je što sam koristila zvuk uz svjetlo i sliku", rekla je Stanimirović na otvorenju izložbe.

Prepoznavajući sve veći značaj kreativnih industrija za biznis sektor i tržište rada u Švedskoj i globalno, Švedska nastoji osigurati snažan rast ovih industrija kao i njihov trajan doprinos privrednom sektoru.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba "Color Wheels"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak