Bravo, Andrej Đerković! Olimpijska pahuljica bh. umjetnika postavljena u Barceloni

0
Radiosarajevo.ba

U povodu 40. obljetnice sarajevske Olimpijade (1984-2024), fotografski rad Andreja Đerkovića "Olympic Snowlake (Olimpijska Pahuljica)" postavljen je u "studioazaar" u Barceloni (Španjolska).

Postavka u Barceloni ima melankoličnu estetiku, kako su oba grada olimpijski gradovi, te su blisko vezani, jer je u jesen 1995. godine, Gradsko vijeće Barcelone donijelo odluku da u okviru svog teritorijalnog uređenja, ustanovi "Distrikt 11 - Sarajevo", čime je glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično postao dodatna četvrt grada.

Jedan od zaslužnih osoba za tu danas neraskidivu vezu između ova dva grada, bio je i Andrej Đerković, koji je sa Lejlom Kapo bio rukovoditelj Eurocluba, pod čijim je okriljem na inicijativu Vijeća Europe, djelovala Ambasada lokalne demokratije Sarajevo-Barcelona (ALD).

Četnici se uz fotografije Putina i Mladića hvalili "brisanjem" naselja kod Gacka 1992. godine

Rad "Olimpijska Pahuljica" iz 1994.godine, dio je Đerkovićeve fotografske serije "DUM DUM" koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i fotografija predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima. 2021.godine, rad je postao dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani (Švicarska), te je 2023.godine, publikovan u knjizi "Spaces of War Memory and Imagination - Sarajevo Olympics 1984", autorica Erne Husukić i Emine Zejnilović Zebić.

Istovremeno sa postavkom u Barceloni, rad je dio reprezentativne izložbe "Bilo je lijepo u Sarajevu", kustosa Asima Đelilovića u galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu (06.-29.02.2024.).

Andrej Đerković: O Braci Dimitrijeviću, muzeju Ars Aevi, ratu u Gazi i opsadi Sarajeva

Andrej Đerković rođen je 1971.godine u Sarajevu, gdje je završio Školu Primijenjenih umjetnosti. Više od dvadeset godina, član je Udruženja Likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH). Samostalno izlagao u Ukrajini, Argentini, Državi Palestini, OlSjevernoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, San Marinu, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Urugvaju, Australiji, Belgiji, Alžiru, Gruziji, Kneževini Lihtenštajn, Portugalu, Libanonu, Albaniji, Švedskoj, Vatikanu, Meksiku, Brazilu i na Novom Zelandu i Kubi. Uz umjetnike kao što su Pistoletto, Kounellis, Abramović, Kapoor, Viola, Kosuth, Dimitrijević, IRWIN, jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Živi u Ženevi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak