Billain promovira prvi bh. naučno fantastični album koji će obići svijet

Radiosarajevo.ba

Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina "Nomadʼs revenge" danas će doživjeti svjetsku premijeru na "Renraku global media", prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike.

Bh. premijera je u utorak, 16 jula, u 19 sati u sarajevskom kinu Meeting point.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju globalno najrespektabilnijih muzičkih portala i umjetnika iz raznih sfera.

Dva video teasera i kratki film rezultirali su saradnjom vrhunskih 3d animatora iz Amerike, Velike Britanije, Australije i Švicarske, među kojima je i Yan Caspar Hirchbuehl, animator poznat po radu na zadnjem nastavku filma Blade Runner i Star Trek.

Album “ obuhvata široki spektar žanrova elektronske muzike, kombinuje komade radiodrame, filmskih scenarija i dizajna zvuka čiji je cilj približiti filmski doživljaj protagonista Broela i Kire, u Nomadʼs Revenge” dalekoj budućnosti koji prolaze jednu od najtežih misija bijega sa “mračne” planete.

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika - Billainov audioizum za narativ, kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a reprezentirali su je: Misteriozna “kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i “Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom.

Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

Album karakterišu i mnogobrojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3d dizajna, 2d i 3d animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggars-a koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije. Druga kolaboracija je sa Vorso-om mladim inovativnim producentom također iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak