Kralj Španije dodijelio priznanja Edini Spahić, Đaniju Šehu i Mirzi Redžepagiću

0
Radiosarajevo.ba

Ambasadorka Španije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Teresa Lizaranzu, u ime Njegovog Veličanstva kralja Felipe VI, uručila je Orden za građanske zasluge gospođi Edini Spahić, gospodinu Đani Šehu i gospodinu Mirzi Redžepagiću, u prisustvu predstavnika institucija i kulturnih inicijativa u Bosni i Hercegovini s kojima Ambasada Španije sarađuje.

Orden za građanske zasluge ustanovio je kralj Alfonso XIII 1926. godine i dodjeljuje se španskim i stranim državljanima za njihov izuzetan doprinos. U slučaju ovih triju odlikovanja, dodijeljena su za doprinos širenju španskog jezika i kulture te jačanju kulturnih veza između Španije i Bosne i Hercegovine.

Edina Spahić doktorirala na univerzitetu COMPLUTENSE u Madridu iz polja lingvističkih znanosti, vanredna je profrsorica španskog jezika na Odjseku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Sve je stalo: Otkazani letovi na splitskom aerodromu, ovo su prve informacije

U svom istraživačkom radu osim studija o suvremenom španskom jeziku bavi se i teorijom prevođenja te sefardistikom. Objavila je preko dvadeset naučnih radova. U suradnji sa Historijskim arhivom grada Sarajeva vodila je projekat Digitalizacija i publikovanja ličnog fonda sefardske književnice Laure Papo Bohoreta, te uredila tri izdanja Rukopisa Laure Papo Bohoreta.

Jedna je od članica projekuta Demolingvistika španskog jezika u Evropi kojeg je Fondacija "Duques de Soria" nagradila i proglasila najperspektivnijim projektom iz oblasti hispanistike za 2024. godinu. Stalna je članica Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH.

Đani Šehu rođen je u Sarajevu, a studije gitare završava na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji. Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je danas redovni profesor

Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festival-a (2011),  Internacionalne ljetne škole gitare "SIGF summer school", te Predsjednik Udruženja gitarista FBiH od 2010. godine.

Mirza Redžepagić započeo je svoju muzičku karijeru svirajući klasičnu gitaru, završivši osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Alexandera Swetea, gdje je diplomirao s najvećom ocjenom.

Vođen strašću za španskom muzikom i flamenkom, usavršavao se u Granadi kod gitarskih majstora kao što su Juan Habichuela, Jorge el Pisao i Rubén Campos. Godine 2015. specijalizirao se za gitaru i flamenko umjetnost, kao stipendista Španskog udruženja flamenko gitare (AEGF) u Madridu pod mentorstvom poznatog gitariste i profesora José Delune 2023. godine magistrirao je na odsjeku za Savremenu muziku i produkciju na prestižnom Berklee College of Music u Valenciji.

Od 2017. godine radi kao profesor flamenko gitare i predstavnik AEGF-a za balkanske zemlje. Mirza je vrlo aktivan kao kompozitor, izvođač i producent i stvara djela inspirisana španskom muzikom koju kombinuje sa sopstvenim kulturnim naslijeđem i savremenom muzikom, predstavljajući je uspješno kroz koncerte širom Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak