"Slika izdaje": Priča o fotografiji obješene Srebreničanke zbog koje je plakao svijet

5
Prevela i priredila: L. R.
"Slika izdaje": Priča o fotografiji obješene Srebreničanke zbog koje je plakao svijet

"Vidio sam toliko strašnih stvari u Bosni"

Darko Bandić bio je slobodni fotograf iz Hrvatske koji je pokrivao balkanske ratove za Associated Press kada je snimio fotografiju Feride Osmanović.

"U veliki improvizirani izbjeglički kamp u Tuzli stigao sam rano ujutro, oko 5.30. Desetine hiljada uznemirenih žena i djece stiglo je u kamp dan ranije. Baš kad sam htio ući, dvije ili tri djevojke rekle su mi da su vidjele ženu koja visi s drveta u šumi. Odveli su me do nje. Bio sam pomalo zbunjen. Nisam znao tačno šta da radim. Vidio sam njeno lice, ali nisam htio da ga snimim.

Napravio sam tek nekoliko fotografija, a zatim se vratio do UN čuvara. Sjećam se da je bio švedski vojnik i rekao samo mu šta sam vidio. On je odgovorio: “Za sada, vodimo brigu o onima koji su živi.”

"Vidio sam mnogo strašnih stvari u ratu u BiH. Ovo je bila samo jedan od njih. Pitao sam se šta joj se strašno moralo dogoditi kako bi si oduzela život. Ali nikad nisam saznao. Sve do prošle godine nisam znao ni njeno ime", izjavio je za Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak