Šeki Radončić: Srebrenički inferno i pakao Gaze

0
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Srebrenički inferno i pakao Gaze

U Gazi više nema bolnica. Sve su ih srušili izraelski vojnici. To, nažalost, pokazuje da su palestinski ljekari iz okupirane bolnice Al Šifa u Gazi bili u pravu kada su nedavno odbili desetak bidona napunjenih gorivom, koje im je poslao humanitarac Benjamin Netanjahu.

Velikodušnost Netanjahua i „nezahvalnost“ Palestinaca zabilježile su kamere gospodara života i smrti u Gazi, prikazujući kako nekoliko njegovih vojnika nose kanistere sa gorivom.

Netanjahuov čin, čiji egzekutori, kako navode statističari, svakih desetak minuta ubiju po jedno dijete u Gazi, neodoljivo podsjeća na čin osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića. Sjećate se već kada je, onomad, taj gospodar života i smrti u Srebrenici, uz sadistički osmijeh, dijelio bombone izgladnjelim srebreničkim dječacima, dok su Mladićeve ubice, u zaštićenoj enklavi UN-a, ubijali njihove očeve, braću, rođake, drugove…

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Piše: Šeki Radončić za Standard

I taj izrežirani čin zabilježili su profesionalni kamermani Miloševićevog generala i humanitarca.

Srebrenica 1995. – Gaza 2023.: "Ako nas čujete, recite svijetu…"

Činjenice od kojih se ledi krv u žilama

Možda je ovo dobar povod da povučemo još nekoliko paralela između zločina protiv čovječnosti počinjenih u Srebrenici i Gazi.

Sto se tiče efikasnosti učesnika ovih planetarnih zločina dolazimo do činjenica od kojih se ledi krv u žilama: u Gazi su izraelski vojnici za samo 40-tak dana ubili najmanje 13.000 ljudi. Većinom djece i žena. Dakle, u prosjeku svakog dana više od 300 bespomoćnih civila. I taj ubilački ritam nastavljaju iz dana u dan. Pred očima čitavog svijeta.

U srebreničkom infernu Vojska Republike Srpske je, zajedno sa pripadnicima Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije, te četničkim paravojnim jedinicama ubila 8372 bošnjačka civila. I to za devet dana. Od 11. do 19. jula. Dakle, u prosjeku 930 ljudi dnevno. Iliti: svakih deset minuta između šest i sedam muškaraca i dječaka. Najviše 16. jula, kada je ubijeno između 1000 i 1200 Bošnjaka.

Za toliki zločin bio je, dakako, potreban i ogroman broj ljudi: u ubistvu 8372 Bošnjaka u Srebrenici „učestvovalo je najmanje 21.150 ljudi, što direktno, što indirektno“. To je utvrdila “Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995 godine”. Tu Komisiju je, pod žestokim pritiskom međunarodne zajednice, formirala Republika Srpska. A njene rezultate prihvatila tadašnja Vlada RS-a i premijer Milorad Dodik.

Uživo: Prijevremeno rođene bebe prebačene u Egipat, tri ostale u bolnici u Gazi

Ubistva Palestinaca u Gazi

Koliko je Izraelaca uključeno u ubistva Palestinaca u Gazi teško je procijeniti. No, ako pogledamo rezultate istrage navedene Komisije RS-a možda možemo steći bliži uvid u to koje vojne jedinice i logistika učestvuju u jednom genocidu. I po kojem obrascu djeluju.

Predsjednik Komisije za Srebrenicu, formirane decembra 2003, bio je Milan Bogdanić, a činila je ekipa vrhunskih pravnika, istoričara, vojnih eksperata i istražitelja ratnih zločina. Šestorica Srba iz RS-a, jedan Bošnjak iz Federacije BiH i jedan Britanac ispred međunarodne zajednice.

Izvještaj te Komisije u kojem se, između ostalog, eksplicitno konstatuje da je u Srebrenici počinjen genocid, potpisali su svi njeni članovi. Potom ga je prihvatila Skupština Republike Srpske, tadašnji predsjednik RS-a Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak