S ove strane Drine | Dragan Banjac: Daleko je Evropa

2
Radiosarajevo.ba

I bi protest! Kao da i nije. Zbog nepostojanja opozicije u Srbiji ovog teškog (ispostaviće se "ćoravog") posla – da urazumi vlast i trajno se (zakonom!) zabrani kopanje litijuma, prihvatili su se aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) čija je stožerna organizacija "Ne damo Jadar".

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Ovi što sebe nazivaju srbijanskom alternativnom političkom scenom nisu se pojavili na mitingu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i predsjednice Skupštine Ane Brnabić. Zamukli u svojim mišjim rupama i čekaju valjda da stupe u povoljnom trenutku. Na bini nije bilo ni ekološkog jurišnika, poslanika Aleksandra Jovanovića, zvanog Ćuta, koji je na čelu Ekološkog pokreta Srbije.

Ovo su najpoznatija mjesta susreta u glavnim gradovima Balkana

Odziv je bio neočekivano veliki. Brojke variraju. Idu od sto do nekoliko stotina hiljada duša. Onih koji će kasnije da budu izigrani a koji su - poslije će biti rečeno zašto - mnogo bolji i časniji i od "opozicije" i govornika iz SEOS-a.

Svi Vučićevi "državni udari"

Od četiri govornika, njih dvoje su, kako ih je nazvao Vučić, "seljaci". Pjesnikinja iz Pranjana Ljiljana Bralović i mještanin Gornjih Nedeljica kod Loznice Zlatko Kokanović. Dve "građanke" su glumica Svetlana Ceca Bojković i Dragana Đorđević, naučna savjetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Prva je govorila glumica. Pokušala je da prisutne uvjeri da skup nije politički nego "samo ekološki" vajkajući se da im vlast "unapred pripisuje da želimo da izvršimo državni udar". Izgleda da se od nas krije da smo žrtvovani kao neka prljava deponija, rekla je Bojkovićka i podsetila na dva člana Ustava Republike Srbije koji se tiču životne sredine.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Ona je odavno trn u oku predsjednika Srbije i često je pominje u svojim javnim nastupima. Nekoliko dana prije protesta na Terazijama i na dvije željezničke postaje u gradu srbijanski je predsjednik izjavio da ga je Moskva upozorila na pripremu državnog udara, ali da neće biti 6. oktobra i da je država je sigurna.

Njegovi propagandisti (tobož novinari) odmah su se pobrinuli da sroče bombastične naslove tipa "Otkriven pakleni plan opozicije - žele Vučićevu glavu na beogradskom Majdanu".

Aluzija na davnašnja već dešavanja u Kijevu je očigledna.

Bojkovićka kaže da je, osim u dolini Jadra, u Srbiji planirano još 40 rudnika. U Boru, Majdanpeku, Žagubici, dolini reke Mlave...

"Pitajte ljude kako tamo žive. Šta radi kompanija Dandi na Homolju, na vrhu Čoka", kaže i naglašava da je prije dvije godine vlast prevarila građane da je projekat Jadar stavljen ad acta i da je jasno da je to bila "kupovina vremena I da se građani umire pred predsedničke izbore". Ona je podsjetila i na "sklanjanje" Narodne inicijative (2022-) kada se protiv rudarenja litijuma izjasnilo 38.000 građana.

"Branioci Beograda i Srbije"

Ljiljana Bralović, sa krstom ispod vrata je u svom govoru imala i dobrih momenata, ali je povremeno upadala u politiku i jevtin populizam, sa željom da se masi predstavi kao domoljub, rekla bi braća Hrvati.

Pjesnikinja kaže da su ljudi na protestu "branioci Beograda i Srbije" (iako nisu napadnuti) i da su danas ponosni svi srpski preci – od junaka sa Košara, do kosovskih junaka. Mir Božiji, Srbija se rodi!".

Slijedi dobar dio: "Javljaju mi iz celog sveta kako je ‘Oskar’ sakupio sve sile, da dokaže da smo mi izdajnici i kako mi kočimo razvoj Srbije. I rođak Olaf Scholz i tetka Ursula von der Leyen i brat Putin i rođaci iz EU i mafija se podigla da kaže da jedna seljanka i seljak Zlatko iz Jadra mogu da prodaju Srbiju".

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Banjac

Ljiljana je, ipak, pjesnikinja. Veli da je ovo vrijeme "stradanja i podvižnika". Svi smo, kaže, danas ovde podvižnici (oni koji su se iz religioznih razloga odrekli svakog uživanja – op.a.) i sviju vas se plaši ‘Oskar Obraćator’.

Pjesnikinja je, glumatajući ađutanta Natpopa srpskog (Porfirija, upravnika SPC) akcenat stavila i na to kako vlast pokušava da zavadi Srbe.

"Godinama rade na tome da nas toliko zavade, da levo oko ne veruje desnom oku, da leva ruka zavidi desnoj jer ova piše… Da ugodi srpskim nacionalšovinistima (tu sam je čekao!) ispričala je staru, vjerovatno izmišljenu priču iz vremena kada je vladika Nikolaj (Velimirović) bolovao u Americi. "Pitali ga kako da ga izleče. Rekao je: donesite mi glas da su se Srbi ujedinili, to će me odrazviti… Danas će Vladika Nikolaj ozdraviti, evo nas ujedinjeni...

Nešto i o vladici Nikolaju. Komentarišući njegovo kanoniziranje (2003.) Mirko Đorđević (1938-2014), esejista, prevodilac i najbolji poznavalac religije na balkanskim prostorima je tvrdio da je sveti Nikolaj "bio ostrašćeni antisemita kakvi se retko sreću, to je autentična vrsta zoološkog antisemitizma kakvih nije bilo ni u Nemačkoj pod Hitlerom".

Za bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, Dobricu Ćosića Nikolaj, i to Srbski, je "duhovna vertikala”. Evo šta je vladika (na predavanju "Nacionalizam Svetog Save", Kolarčev narodni univerzitet, 1935. godine) govorio o Hitleru:

"Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je prost zanatlija i čovek iz naroda, uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju Svetog Save i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji. Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borba i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče nego pre 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi".

I Zlatko Kokanović je, govoreći na kraju, malo "golicao" narod.

"Ja sam pošao sa rancem i ostajem ovde", rekao je on, podsećajući da se juče kada je pošao na protest pozdravio sa decom, ženom i majkom. Za vlastodršce je rekao da oni "reklamiraju projekat Jadar na svojim Instagram profilima, a nas, običan narod, nazivaju stranim plaćenicima, i domaćim izdajnicima".

Nakon mirnog okupljanja na protestu organizatori su građane poveli ka željezničkim stanicama Prokop i Novi Beograd. Posjedali su po šinama, tu zanoćili (nekoliko vozova nije kloparalo) a epilog je da su u ranu zoru jake policijske snage sve to razjurile. Trojicu od njih su privedena u policiju nakon čega im je neki revnosan sudija odredio aps, jednom 40 a drugoj dvojici po 30 dana. Kasnije su pušteni.

Već je rečeno da se nazovi opozicija nije pačala u ova posla. To je družina koja se odavno trudi da Vučića "obiđe s desna". Ne računajući jednu strančicu i jedan pokret – Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića i Građanskog demokratskog foruma Zorana Vuletića koji zajedno ne mogu da iskamče više od dva procenta glasova, ostatak je nacionalistički. Kao Vučić, i oni su protiv ulaska u Evropsku uniju, protiv SAD, Zapada... Podržavaju Putina i novog kineskog cara (Xi Jinpinga), ne bi priznali Kosovo, a o Crnoj Gori i Republici srpskoj se ne izjašnjavaju a misle isto što i Vučić.

Srbi su protiv rudarenja zato što bi litijum eksploatisao Zapad. Da hoće da kopaju Rusi - bušotine bi bile dozvoljene i na Terazijama i u Knez Mihailovoj!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak