Ramoviću, stidi se heroja Goražda i Bosne!

Radiosarajevo.ba
Ramoviću, stidi se heroja Goražda i Bosne!

Piše: Faruk Vele

Pračer: Ja razmišljam, ti možeš da me sad otjeraš u p*** materinu, to je ne interesuje uopšte... Imam jedan predlog. Za žive ljude koji još nisu popaljeni i pobijeni. I one opštine što si govorio, proglasite, bre, neku autonomiju i izjavite da želite da živite u (novoj) Jugoslaviji.

Bešlagić: Neću ba, ne dolazi to u obzir Pračer...

Pračer: ...Al' da tražite izvesnu autonomiju.

Bešlagić: Ma ne dolazi u obzir, bolan. Ne dolazi u obzir. Koju Jugoslaviju?!

Pračer: J**i ga onda je rat...

Bešlagić: Neka je rat! Neka je rat Pračer j**i ga, neka je rat. Ja nemam drugu državu osim Bosne i Hercegovine i boli me više k***c ko će me za******ti. Ja se to apsolutno slažem i tako razgovaramo. Interesuje me gdje su ljudi iz Banovića u p***u materinu. Razumiješ li me o čemu govorim? O tebi kao o čovjeku koji je rođen u Bosni i Hercegovini. Šta ti imaš sada sa Srbijom i Crnom Gorom? Nosi ih u p***u materinu!

Nestao u akciji

Ovo je naizust 13. maja 1992. godine, uči pokušaja okupacije Tuzle od tada moćne Jugoslavenske narodne armije (JNA), u situaciji kada padaju "mrtve glave" i kada se ne zna šta će biti kroz nekoliko sati, a kamo li sutra ili za mjesec dana, izgovorio ponosni Bosanac Selim Bešlagić, načelnik Kriznog štaba Tuzla.

To je bio Bešlagićev instinktivni odgovor na pokušaj Tomislava Pračera, visokog oficira, majora bivše JNA, zamjenika komandanta vojnog Aerodroma u Dubravama, da ga nagovori na izdaju države, i to proglašenjem autonomije po principu Fikreta Abića, te izražavanjem želje "da želi da žive Jugoslaviji".

Dvadeset i osam godina kasnije, u situaciji kada organi države Bosne i Hercegovine čine sve što je praktično moguće u nastojanjima da zaustave širenje zaraze izazvane novim sojem koronavirusa (SARS-CoV-2), koji uzrokuje infekciju COVID-19, po mnogim elementima puno bolje i od Srbije, gradonačelnik herojskog Goražda, Muhamed Ramović - Rambo, umjesto od države Bosne i Hercegovine, traži pomoć Beograda i Srbije?!

Kako bi Ramović odgovorio na ponudu Pračera 1992., možemo samo špekulirati, ali je sramno je da današnji prvi čovjek Goražda, mada će se neki zaklinjati u njegovu navodnu sposobnost, to radi u ime grada na Drini koji je proveo pod opsadom 1.336 dana, grada koji je dao 4.000 žrtava.

Tim prije jer su u odnosu na, primjerice, Banju Luku, Mostar, Konjic i druge bh. gradove, u Goraždu, na sreću, zasad potvrđena četiri slučaja COVID-19, ali su podanički, sitnošićardžijski i "uvlakački" mentalitet i lični kompleksi, izgleda, mnogo opasniji od svih virusa na ovom svijetu.

Ishitren potez

Jasno je da uvijek može bolje, pa i u borbi protiv opasnog COVID-19. Ali bacati se pod noge čelnicima susjednih država, posebno onima čije politike i glavni akteri nerijetko nisu dobronamjerni prema Bosni i Hercegovini, zapravo, često su i uzrokom ovdašnjih problema, a da pri tome niste iscrpili sve mogućnosti svoje države, i to u ovakvoj situaciji koja zahtjeva solidarnost, požrtvovanost i međusobno povjerenje, može samo kalkulatnski politički mozak. Onaj koji je navikao isključivo na svoju stražnjicu i sitne političke poene! Ili je možda je u pitanju i nešto gore?

Zašto je to uradio popularni Rambo, koji je omiljen na raznim minderima i po Sarajevu, na svim važnijim "svabama i sahranama", trebat će tek objasniti javnosti. Prije svega svojim sugrađanima, a ponajviše borcima Armije RBiH koji su ljuti i postiđeni ovakvim podaničkim ponašanjem gradskih otaca.

Upravo zbog njih, zbog njihovog slavnog otpora, Goraždu se može i mora pomoći, moraju se tom gradu na raspolaganje staviti svi, od nivoa Federacije BiH, do države i njezinih brojnih agencija, pa i kantona i općina koji su u boljoj situaciji ovih dana.

Izvučena postećija

Treba pravo zboriti. Nije nepoznato da Sarajevo u svojoj samobitnosti glavnog grada nerijetko zaboravi na druge sredine, posebno one manje, kao i to da su ovdašnjim političarima pojedine općine "važnije od deset drugih", ali je Goražde mnogo "bliže" Sarajevu nego, primjerice, Bihać, Tuzla, pa i Mostar, ali otud nisu pisana pisma "poštovanom predsjedniku Vučiću ".

Šta su trebali građani Bihaća i ostatka Bosanke krajine i drugih gradova koji već godinama nose teret migrantske krize? Priključiti se susjednoj državi i postat "turska Hrvatska"?!

Nasuprot tome, ponosni Krajišnici su se ponašali odgovorno, i tražili od institucija naše države da rade svoj posao! Jer Krajišnici dobro znaju kamo može da vodi nepromišljenost "čaršijskih šerifa".

Ništa manje nisu odgovorni ni Goraždani koji s herojski iznijeli na leđima teret gotovo nemoguće opsade, čuvajući prkosno Bosnu na Drini. Ali, šta to znači načelniku Ramoviću vječitom direktoru, članu upravnih odbora i nosiocu raznih poratnih "zlatnih znački"?

Da ne bude dileme, problem nije u činjenici da se sarađuje, pa i sa Vučićem, ali postoje u ovoj državi valjda institucije, uključujući i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, koji će definirati pravce vanjske politike i tražiti njihovu realizaciju, a ne da o tome brigu vodi stanoviti Rambo.

Jer, tek u tom slučaju možemo tražiti i političku odgovornost naših vlasti.

Kako možemo biti principijelni kada kritiziramo Krizni stožer u Livnu kada pokuša zabraniti "ulazak državljanima BiH", a da se Ramoviću tolerira ulazak u državne ingerencije?

Prije će biti da je ovo bilo sitno soliranje i kalkulacija "goraždanskog babe" koji je poželio da se oproba u regionalnoj političkoj ligi, ali su mu politički "namazaniji" Aleksandar Vučić i beogradska čaršija, koju simbiliziraju razni vulini i dačići, mangupski izvukli postećiju ispod nogu, izbacujući ga na političku pučinu u brodiću od papira. Pa polahko niz Drinu...

Naravno, u Beogradu nisu propustili dobru priliku poentirati kako je Bosna i Hercegovina nesposobna država, pa, eto, i gradovi Federacije BiH mole "velikog Vučića" za pomoć. Aman!

Šalu nastranu, ovdje ponajviše boli jedno pitanje. Čime su Zaim Imamović i ostali heroji Goražda, svih 4.000 ljudi, pripadnika Armije RBiH, koji položiše živote za slobodu, ali i civila, staraca, žena i djece, zaslužili da se njihovom žrtvom poigrava jedan političar, pa bio on i Muhamed Ramović - Rambo?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak