Mirza Ustamujić: Kako pomoći sarajevskim klubovima da 'pokriju' MUP-ove fakture

Radiosarajevo.ba
Mirza Ustamujić: Kako pomoći sarajevskim klubovima da 'pokriju' MUP-ove fakture

Kada je prvi put prezentirana ideja kako da se pomogne sportskim kolektivima u smislu otplate poreskih dugovanja, s obzirom na to da je to i ujedno jedan od najvećih problema, u tom periodu mnogi su smatrali da je to tek još jedna priča. Danas, skoro godinu dana nakon usvajanja Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja u sportskim kolektivima, svjesni smo da je napravljen pravi korak i klubovima ponuđen veliki vjetar u leđa. Umjesto novih gašenja sportskih kolektiva, otvorile su se nove perspektive i djelovalo je da konačno idemo naprijed, pojavili su se novi sponzori, jedna nova energija, koja danas povlači posebno Sarajevo i Željezničar najavljujući lijepe dane za bh. sport u cjelini.

Piše: Mirza Ustamujić

S druge strane, nakon rješavanja velikog problema s Poreskom upravom entiteta Federacija BiH, danas su se pojavili problemi „fakturiranja usluga“ MUP-a Kantona Sarajevu, naravno u skladu sa Zakonom, nažalost jedinim takvim u Bosni i Hercegovini ili ako želite jedino u Kantonu Sarajevo. Opet takvim, da niti jedan sarajevski premijerligaš ne može nikada dovoljno „zaraditi“ od karata ili TV prijenosa da barem ''pokrije'' fakturu. Sramno.

MUP Kantona Sarajevo: 'Grobari' fudbala u prijestolnici Bosne i Hercegovine 

No nije sve tako crno i postoji jednostavno i pragmatično rješenje do izmjene kantonalnog Zakona. Rješenje problema krije se u jednostavnosti i pragmatičnosti, te postojećim mehanizmima koji se mogu iskoristiti na zadovoljstvo svih. Zakon je katastrofalan za razvoj sporta i posebno loša poruka sportskim kolektivima u Kantonu Sarajevo koji okupljaju preko 20.000 djece, koju sklanjaju sa ulice i razvijaju naše društvo u ispravnom smjeru – ovdje upravo leži win-win dobitna kombinacija. Treba se djelovati u dvije faze. Prvo, Zakon kao takav je na snazi i hitno treba pokrenuti njegove izmjene i dopune, te omogućiti jednake uvjete kao što su u svim drugim kantonima u Federaciji BiH, te ćemo tako prevenirati nova i buduća zaduženja.

Drugo i ključno je kako ćemo riješiti postojeća i nova zaduženja do izmjene zakona? – MUP Kantona Sarajevo treba napraviti vansudsku nagodbu sa svim sportskim kolektivima kojima su do sada ispostavili fakture, tako da će kroz reklamu i kampanju na budućim manifestacijama „iskompenzirati“ pomenuta dugovanja. Mislim da bi sportski kolektivi objeručke prihvatili ovakvu inicijativu, a MUP i Kanton Sarajevo bi doprinijeli kroz dobru kampanju na sportskim terenima i umanjenju maloljetničke delinkvencije, ali i podržali napore sportskih kolektiva da vrate vrhunski sport u Kanton Sarajevo.

Na ovaj način problem bi se riješio i počeli bi graditi jedan novi odnos, s navijačima i svim zainteresiranim stranama te pružiti ruku pozitivnim iskoracima.

Ovakva ideja je veoma moguća za realizaciju i već je iskomunicirana prema određenim adresama. Danas je sastanak predstavnika sportskih kolektiva i Skupštine Kantona Sarajevo, te ukoliko se odluči ići u ovom pravcu bit će to velika pobjeda sporta i najbitnije jedna pozitivna poruka svima. Nadajmo se najboljem.


Tekstovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" nisu nužno i stavovi portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak