Mirza Ustamujić: Kako nas straše i pljačkaju godinama

Radiosarajevo.ba
Mirza Ustamujić: Kako nas straše i pljačkaju godinama

Pitanje može biti tek retoričko, ali je vjerovatno svima jasan odgovor bio i prije nego što je postavljeno. Međutim, zašto postoje sve laži politike i kakve veze to ima sa zapaljivom nacionalnom retorikom i strahom?

Piše: Mirza Ustamujić

Zašto mislim da je potrebno napraviti veliki zaokret za 180 stepeni i uspostaviti nove „modele iskrenosti“ - kazat ću u nastavku.

Iskrenost prva, model prvi, privatizacija

Sve laži politike u Bosni i Hercegovini možda se najočiglednije mogu prikazati na procesu privatizacije. Naglasak ne želim praviti na kriminalnim privatizacijama, kojima svjedočimo svaki dan u različitim kantonima, entitetima ili dijelu Bosne i Hercegovine, međutim, šta je to zajedničko za svaku od njih?

Zajednička je univerzalna laž koja se veoma lako mora i može objasniti građanima da je „neko drugi kriv“. Ustvari jedina istina ili model istine u Bosni i Hercegovini jeste da su privatizacije provodile stranke koje su u većini bile na određenoj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ono što je još bitnije, ne želim govoriti o strankama, već o etničkim skupinama koje su upravljale ovim procesima na određenim teritorijama. Teško je objasniti gladnom narodu, zaposlenicima Kosmosa u Banjoj Luci danas da su neki Bošnjaci krivi za njihov položaj, ništa manje nego radnicima Aide, Feroelektra ili Krivaje da su Srbi ili Hrvati krivi za situaciju u kojoj se oni nalaze. Upravo zato, na modelu privatizacije vidi se da su nas pljačkali najviše „naši“. I to svak' svoje kol'ko stigne, pa onda, vidi baš, kao danas se kunu da to rade u našem interesu i plaše nas „onim drugima“!

Da, ponovo se plašite naroda, jer je narodu postalo jasno nakon procesa privatizacije da Dragan iz Kosmosa nema problem s Ismetom iz Aide, već da dijele istu sudbinu - a to je da su gladni sa svojim porodicama.

Iskrenost druga, model drugi, nacionalizam
Vidite, vaš nacionalizam ne hrani njihove porodice, samo su danas svjesniji nego jučer. Ova univerzalna laž da su jedni krivi drugima, pala je na privatizaciji, pa me zbog toga ne iznenađuje vaša retorika, ali iznenađuje neracionalnost koju pokazujete jer je svijest naroda dosegla do te mjere da ne protestiraju na entitetskim linijama - već na vratima onih koji su vladali i vladaju.

Na kraju, pitaju me prijatelji, poznanici, da li ova zemlja ima budućnost i da li će biti bolje? – Znam da ima i znam da hoće! A ako me pitate zašto i kako znam? Pa odgovor je jednostavan, Dragan iz Kosmosa nema problem s Ismetom iz Aide već odavno, ali dijele istu sudbinu. Njihova „djeca“, borit će se protiv onih koji su se pozivali na nacionalizam, pljačkajući „roditelje“ njihove.


Tekstovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" nisu nužno i stavovi portala Radiosarajevo.ba.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak