Kržalić o posjeti direktora CIA-e: Jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH

0
Radiosarajevo.ba
Kržalić o posjeti direktora CIA-e: Jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns jučer je iznenada stigao u Sarajevo.

Burns je Sarajevu s visokim zvaničnicima BiH razgovarao, između ostalog, o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade RS, rekao je zvaničnik Vlade SAD.

"Održani su sastanci s kolegama iz obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva i ministrom spoljnih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH", rekao je za Radio Slobodna Europa američki zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Da li je neko ostao kući ili smo svi u gradu? Sarajevske ulice i večeras pune života

Značaj ove posjete za portal Radiosarajevo.ba komentirao je profesor sigurnosti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić.

„Da, direktor CIA-e, Burns je posjetio Bosnu i Hercegovinu, sastao se sa obavještajnim kolegom direktorom Džuvom, ministraom vansjkih poslova, kao i sa članovima Predsjedništva BiH. Ne bih rekao da je posjeta iznenadna. To kažem iz razloga što je jedna od uloga direktora CIA-e da upravlja odnosima sa stranim službama ali i da upravlja prikupljanjem obavještajnih podataka Agencije. Znači to je jedan rutinski potez koji su imali i njegovi prethodnici i on se kao takav samo nastavlja“, kaže Kržalić.

Prema njegovim riječima, naravno, za našu Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) ova posjeta ima važnu ulogu jer „ista u kontekstu obavještajne saradnje može dobiti ključne obavještajne podatke u vezi neposrednih prijetnji za mir i stabilnost naše države“.

Pogledajte dolazak Williama Burnsa u Predsjedništvo BiH

„Ovakve posjete se uvijek iskoriste za to a u kontekstu sigurnosti Bosne i Hercegovine, važna je razmjena podataka po pitanju stranog uticaja u BiH, secesionističkih aktivnosti, ekstremizma, vladavine prava, korupcije, podrivanja Daytonskog sporazuma kao i svakodnevni retoričkih napada na američke zvaničnike u BiH,  posebno od političara  iz entiteta Republika Srpska“, naglasio je profesor Kržalić, te zaključio:

„Da zaključim, posjeta se treba koristiti za jačanje obavještajne saradnje i partnerstva između SAD i BiH u ovim poslovima“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak