Dragan Bursać: Za Nikšića i ekipu Tuarezi i Audiji, a ti se narode u znoju kupaj

18
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Za Nikšića i ekipu Tuarezi i Audiji, a ti se narode u znoju kupaj

"Kuća nam se državna ruši, bez zajedničkog krova, sa bušnim zidovima, električnom instalacijom koja ubija, kradenom vodom bez vodomjera, neplaćenim računima i kreditima za narednih pet generacija. A oni u ulozi domaćina nabavljaju novu auto-ergelu koje se ne bi postidjeli ni arapski šeici, ni latinoamerički narkobosovi. Za naše pare!"

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba 

"Ova odluka nije populistička, ovo je odluka koju naši građani zaslužuju, ovo je odluka koja je morala biti donesena i koja treba biti vodilja u nastavku našeg rada", kazao je prošle godine federalni premijer Nermin Nikšić baš u maniru najvećeg populiste kada se “odrekao“ kupnje luksuznih automobila za Vladu Federacije u iznosu od oko 2 milona maraka.

Opasna meduza uznemirava kupače na hrvatskoj obali: Ako vas opeče, javlja se jaka bol

R-Line za ministarske pozadine

Samo što Nikšić nije rekao da je odluka privremenog karaktera, da prostite. Stražnjice su im izdržale manje od godinu dana bez novih vozilica, a onda je počelo:

Pročitali ste to sigurno u begovskoj nabavci, Nikšiću i Mijatoviću je “zapao“ po novi Tuareg, Bradari i Kraljeviću po Audi, ministarstvu Sanje Vlaisavljević tek novi Golf... ima tu svega.

Naravno, vozila su naručena u najvišem R-Line paketu opreme, da ne žuljaju ista one stražnjice ministarska i ostale na budžetu, koje će imati čast da uz rotacije krstare po našim putevima. A kad smo kod budžeta, ovo zadovoljstvo košta oko 1,6 milona maraka vaših para, poštovani čitatelji.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

I dok se po svijetu ministri voze autobusima, tramvajima, biciklima, električnim skuterima ili idu pješke, u nas..pa eto vidite.

Kad smo narod široke ruke.

Doduše, nije da naši političari nisu pokušali ići javnim prijevozom, ali jebo to, zvanična predizborna trka još nije počela, kamere sa novinskim TV ekipama ganjaju priče po moru, kome je sad do zagušljivog i vrelog tramvaja. A R-Line paket opreme ima automatsku klimu, grijanje, hlađenje i masažu sjedišta za istu onu, dva puta pomenutu guzicu.

Ima se može se, jednom riječju Za vaše pare!

Od kad je Škoda auto?

Neki pedantniji čitalac je izračunao da za jednog Tuarega možeš kupiti tri Škode Oktavije, ali Škoda nije Tuareg, niti je Audi, zar ne?! Ili što reče jedan zalazeći naš političar, gdje je Škoda auto? Pa su se u tom maniru ponašali i ovi novi, vladajući. Jer kako vidimo, nema tu Škoda, niti, gluho bilo, kakvih Dačija. O polovnim vozilima nemojte ni sanjati.

Dobro, sad će neko reći, nemamo spojen auto-put od Sarajeva do Banjaluke. Do Tuzle nemamo nikakav. Nemamo ni do Mostara. Djeca nam idu u škole koje prokišnjavaju. Lana Pudar vježba u produženoj kadi. Borci nemaju famozni borački dodatak. Umjetnici prose pare-doslovno. Ljudi masovno bježe u ekonomskom egzodusu od ovog “dobra“. Što dalje!

Kuća nam se državna ruši, bez zajedničkog krova, sa bušnim zidovima, električnom instalacijom koja ubija, kradenom vodom bez vodomjera, ogradom koja je kao babini zubi, neplaćenim računima i kreditima za narednih pet generacija. A oni u ulozi domaćina nabavljaju novu auto-ergelu koje se ne bi postidjeli ni arapski šeici, ni latinoamerički narkobosovi. Za vaše pare!

Izlizano opravdanje-i oni prošli su tako!

I samo čekam, pitanje je minuta, kad će se neko od pametnjakovića dosjetiti da svima nama objasni, kako su to i “oni prošli radili“ i to “još gore“. Pa niste vi, gospodo i drugovi izabrani da budete “kao oni prošli“.

Ili možda baš jeste, ako se uzdate u pileću pamet narodnu i memoriju akvarijumske ribice građana.

Ali nije ovo politički problem u BiH, nego mentalitetski. Naime, znaju to naši stari ljudi, kad te gladan polni organ pravi, onda budeš ovakav kao naša vlast. Ili naše vlasti. A naša vlast jeste bahata, jeste primitivna, jeste zaostala, jeste potkapacitirana, ali nipošto nije glupa. Preciznije vrlo dobro, odlično zna kako se sa tuđim novcima dobro živi.

Eto, ide oktobar, pa vi vidite narode šta ćete i kako ćete sa vašim parama, pardon glasovima.

Moj savjet: mijenjajte vlast do sudnjeg dana i ako treba uvedite zakon da ista garnitura ne može biti na vlasti više od jednog mandata! Puno im je.

E da, za kraj, finansiranje lijeka Kaftrio za cističnu fibrozu, za koji su prošle godine Nikšić i njegovi ministri tako velikodušno izdvojili novac, i dalje nije sistemski riješeno.

I šta kažete, nije bio populizam gospodine-druže Nikšiću?

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak