Bursać: Zoološki vrt Srbija i njegova opasnost po region

Radiosarajevo.ba
Bursać: Zoološki vrt Srbija i njegova opasnost po region

"Kada vam Šešeljev nosač gajbi, koji je osim gajbi nosio i oružje iznad opkoljenog Sarajeva i koji je predlagao sto mrtvih muslimana za jednog ubijenog Srbina, kaže da ima četiri puta jaču vojnu industriju od vaše, e onda se svi trebamo zabrinuti. Jer ova izjava neodoljivo podsjeća na onu zločinačku Karadžićevu o odvođenju o 'propasti i nestanku muslimana'. A svi znamo šta se nakon toga desilo."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

U toku i nakon komemoracije u Srebrenici iz Srbije je stiglo toliko moralno degradirajućih poruka da je to zastrašujuće. I više bi priličilo kakvom neuropsihijatru ili socijalnom patologu da piše ovaj tekst nego mojoj malenkosti koja je ipak samo profesor filozofije.

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

Ana Brnabić: Laž na baterije ludosti

Pa ipak, treba kazati da je Ana Brnabić morbidno optužila Muniru Subašić, majku koja je ostala bez silnih članova svoje porodice u srebreničkom genocidu da poziva na ubistvo Vučićevog sina što je samo po sebi već jedna ludost.

Podsjećam, Brnabić je manipulisala izjavom koju je dala Munira Subašić te je optužila da prijeti djeci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Meni je žao što gospodin Vučić nije bio sponzor Rezolucije što to nije pokrenuo i što nije postao Willy Brandt pa da živimo zajedno u miru rahatluku i poštovanju jednih drugih. Možemo imamo mjesta za sve ljude u BiH i za Srbe i za Muslimane i Hrvate", zapravo je kazala Subašić na kraju svog govora, poručujući da se trebamo okrenuti prijateljstvu u budućnosti.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Dragan Bursać dobitnik nagrade Nino Ćatić za kolumnu objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba

Kako je to prijetnja Vučićevim potomcima, e to je već pitanje ili za bolesne umove srbijanskih režimlija ili za stručne osobe medicinske provinijencije.

Pa ipak, u nakani se krije zlo, a ne tek neka devijacija, zlo koje bi izazivalo nove sukobe, zlo koje na dan Komemoracije ne štedi niti ubijene u genocidu, zlo koje se sprda sa 8.372 mrtva čovjeka, zlo koje ne da negira genocid, nego zaziva novi svojim trijumfalizmom i zlo, moram to reći, koje je artikulirano nakon svesrpskog sabora u jedan novi front a koji radi organizovano, metodično i studiozno. Pričati o nekakvim slučajnostima i ekscesima kada je srbijanska vlast u pitanju, bio bi čisti diletantizam.

Da li smo se opametili?

I naravno, nije trebalo čekati mnogo, a na dan Komemoracije je na adresu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigla protestna nota Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije čiji je jedini cilj da ponizi državu Bosnu i Hercegovinu.

Dragan Bursać: Još će se bh. političari izvinjavati Dodiku što vojska Srbije paradira po Prijedoru!

Za razliku od mnogih drugih slučajeva u bliskoj prošlosti, "politički pamflet pun historijskog revizionizma, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbilo je primiti".

I to je dobro, jer su, nadam se, ljudi iz ministarstva predvođeni ministrom Elmedinom Konakovićem konačno sabrali dva i dva. Tome svjedoči i izjava ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Konakovića koji se oglasio nakon srbijanske protesne note i (između ostalog) kazao da je "Srbija pokazala pravo lice". Zlobnici bi rekli da je to mogao shvatiti da je htio još dok su ga gurali i projekat Otvorenog Balkana, a on umjesto opreza pričao o zajedničkim Bajramima, baklavama i ličnim kartama, ali ja neću biti zloban. Ne ovaj put.

Vučićevo bulažnjenje o kraju Srbije

No vratimo se mi srbijanskoj ofenzivi ludila, koja ima intenciju da stvara i generiše nove sukobe na Balkanu. Odmah nakon Brnabićeve, Aleksandar Vučić je imao jedan od onih "svojih" TV nastupa sve sa tablom i virtualnom kredom pojašnjavajući supismenoj publici kako hoće uništiti Srbiju i kako je ta famozna peta tačka kraj Srbije. To što niko u regionu ne želi uništiti Srbiju i to što je Srbija ta koja rovari gdje god joj se ukaže prilika, ništa za to.

Dragan Bursać: Spomenik ubijenoj djeci ne može, ali parada vojske Srbije u Prijedoru itekako može!

Probajte, samo probijate u glavi, u mašti zamisliti šta bi bilo da su bosanske ili kosovarske jedinice sastavljene od kadeta marširale u Kraljevu ili Valjevu kao što su srbijanske stupale po Prijedoru? Ne možete ni u mašti! E o tome se radi! Srbija je normalizirala nenormalno i mi smo joj (na žalost) to dozvolili.

Nego da se vratimo iznošenju Vučićevog plana o "kraju Srbije" kako ga je sam krstio.

Vučić je, naime, onostrano i ničim izazvan u prime time-u govorio da Bošnjaci navodno imaju plan, ni manje ni više, nego da unište Republiku Srbiju. Nije nego?! Bošnjaci od dosade i svoje političko-ekonomske muke ne znaju šta će nego se iz hobija na plus 40 bave uništenjem Srbije. Potpuno suludo i onostrano, ali hipnotisanom plebsu navučenom na Miloševićeve i Šešeljeve konstrukcije iz devedesetih sve je leglo kao kec na jedanaest.

Dragan Bursać: Bože nepravde u izbezumljenom RS-u!

I nakon svega poanta

Ali poenta nije bila u bosanskim napadima na Srbiju, jer su oni nepostojeći. Poenta je bila u sljedećoj Vučićevoj izjavi koja treba da zabrine sve u regionu, a posebno BiH, a to je ona kad kaže kako Srbija ima namjensku proizvodnju četiri puta veću od Bosne i Hercegovine.

Kada vam Šešeljev nosač gajbi, koji je osim gajbi nosio i oružje iznad opkoljenog Sarajeva i koji je predlagao sto mrtvih muslimana za jednog ubijenog Srbina kaže da ima četiri puta jaču vojnu industriju od vaše, e onda se svi trebamo zabrinuti. Jer ova izjava neodoljivo podsjeća na onu ratnog zločinca Karadžića o odvođenju "muslimanskog naroda u propast i nestanak". A svi znamo šta se nakon toga desilo.

Vučićev vojnik Baka Prase

Ali ako mislite da je ovo sve od zoološkog vrta "Srbija" varate se grdno. Treba djelovati i po dubini, preciznije treba zatrovati sve generacije pa je za tu svrhu odabran bizarni Youtuber Baka Prase koji je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici kazao, pazite sad: "To je proglašeno? Dobro, bar sad znaju da ne smiju da se k---e sa nama. Sve ćemo ih pobiti".

Bursać: Spot Rame Isaka je mjerna jedinica naše gluposti!

Sad zamislite milione mladih u Srbiji koji slušaju i poštuju ovo biće. Onda zamislite njihove roditelje koji poštuju Vučić-Brnabić tandem, pa zamislite na koncu one starije koji poštuju Crkvu Srbije. Neko će kazati, pa to su onda svi i neće puno pogriješiti.

Na žalost, Srbija je samu sebe od države pretvorila u zoološki vrt sa glavnom gorilom, sa pobočnim hijenama, sa medijskim strvinarima, sa preživarima u vidu koza, slonova, gnuova i nilskih konja koji sve to mogu progutati. Problem odista nije više u nekoj primitivizaciji društva, a ne. Problem je kliničke prirode i problem zahtijeva kliničko rješenje. I nije ovo pogrdno, niti pežorativno, ovo je samo iskreno, prijateljsko i konkretno opisivanje stanja u zemlji koja je zarad četničke elite digla ruku od same sebe ili preciznije, koja je digla ruku NA samu sebe.

Ali, najveće žrtve neće biti ni Bosanci i Hercegovci, ni udruženja poput Majki Srebrenice, e ne, najveće žrtve su već sad građani Srbije kojima je oduzeta budućnost i koji su usmjereni ka vječitom ponavljanju mračne prošlosti.

Bursać: Na žalost, sa Dodikom i neočetničkom ekipom, rat u BiH je itekako moguć!

Hoće li neko razbiti taj kavez i ukinuti ljudski zoološki vrt "Srbija"? E to će morati uraditi neko iz Srbije, a ja ne vidim takvog na vidiku. Na žalost!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak