Bursać: Narodu srednji prst, Dodikovim miljenicima odlikovanja, hoteli, avioni i spa centri!

Radiosarajevo.ba

"Sa prvobitno planiranih 85.000 KM džeparca u ovoj godini za restorane i hotele, odnosno ugostiteljske usluge, objavljen je tender sa 220.000 KM, pa sad treba bezmalo tri puta više narodnih para za žderanje i lokalnje u kojekakvim kafanskim krajputašima. Naravno, nakon ića i pića valja odspavati ili se baviti drugim vannastavnim aktivnostima ispod jorgana, pa  je u skladu s tim povećan i iznos za hotelske usluge, odnosno smještaj u zemlji i inostranstvu sa 77.000 KM na 188.000 KM . A ti narode plaćaj sve ovo i jedi bajat hljeb, nisi bolje ni zaslužio!“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Stvarnost nas uči da kad Vučić odlikuje neljude koji su bili protiv rezolucije o genocidu, Dodik spremi podebljani budžet za odlikovanja u RS-u. I tako je i bilo.

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Komadine metala za negiranje genocida na svjetskoj pozornici

Za one koji ne znaju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je kako će odlikovati predstavnike država "koje su bile na strani Beograda" tokom glasanja o Rezoluciji u Srebrenici u Opštoj skupštini UN-a. Preciznije, odlikovaće one svjetske predstavnike koji su ili negirali genocid ili bili neutralni.

Na stranu sad što čak niti njih Vučić neće moći impresionirati komadima metala, tako karakterističnih za Staljinovu eru, ali je medijski učinak postignut. O Vučiću se priča i još jednom se unormaljuje negiranje genocida kao nešto potpuno poželjno u Srbiji. I ne, naravno, nije riječ samo o srbijanskim vlastima, jer je veliki dio "opozicije" na istom fonu sa Vučićem i glede negiranja genocida u Srebrenici i glede nepriznavanja Kosova.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Podsjetiću, sa za rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa. Hoće li Vučić sad nositi 19 odlikovanja ili 87 nebitno je, tek zvanična potvrda Srbije da negira genocid i poštuje negatore genocida još jednom se ovaplotila na međunarodnom planu.

Kratki brifing o Vučićevim lažima

Ali prije veze sa Dodikom valja pomenuti još nekoliko stvari, preciznije laži koje je Vučić rekao u svom govoru u UN, a koje je novinar Aljazeere Ivo Puljić odlično primijetio:

Bursać: Vučić ujedinio sve Srbe - u bijedi, jadu čemeru, nacionalizmu na pogrešnoj strani povijesti

Vučićeve laži u UN-u:

1. Zapad je uništio Jugoslaviju
(Jugoslaviju je uništio Milošević pokušavajući stvoriti srboslaviju uz pomoć JNA, Crkve Srbije i pročetničke ideologije)

2.Srbija je bila jedna od osnivača UN-a 1945.
(To je bila Jugoslavija)

3. Beograd je kao glavni grad Srbije bio bombardovan 1941. zato što je Srbija pružila otpor nacistima
(Beograd je bio glavni grad Kraljevine Jugoslavije, a Srbija je pod Nedićem bila na strani nacista i Sila osovine)

Zanimljivo je da se sa lažnim narativom o Srbiji na "pravoj strani povijesti" u Drugom svjetskom ratu slaže i neoljevica i kojekakvi srbijanski NGO aktivisti. U toj i takvoj atmosferi ispod redara prolazi vijest da se u srbijanskim udžbenicima povijesti sramno malo izučava o strijeljanju đaka u Kragujevcu. A kako će se i izučavati, primjećujem, kad bi onda Srbija morala priznati kako su upravo srbijanske-nedićevske oficijelne vlasti hvatale djecu i izručivale ih nacistima pred streljački vod. A onda bi morala priznati sama sebi  i svojoj djeci da je zvanično bila na strani nacista, zar ne?

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

No da se vratimo na Dodika.

Dodiku 125 hiljada za odlikovanja

Velim, nemoguće je da Vučić odlikuje kojekakve protuve, među kojima je i Vasilij Nebenzji, ruski predstavnik u UN-u, a da Dodik sjedi mirno i promatra sa strane.

Pa je tako Služba predsjednika RS-a Milorada Dodika objavila juče, a prenosi Faktor, da je firmi “Sparta armour“ iz Banjaluke dodijeljen ugovor težak 120.500 KM za izradu odlikovanja, odnosno kovanica i medalja, kako je precizirano.

A što će reći, umjesto kruha i igara ostale su samo igre i to one predizborne i postizborne, pa će narod na mlakom pivu i bajatom kruhu gledati kako Dodik odlikuje kojekakve ruske, kineske, mađarske, srbijanske i ine sumnjive likove, a koji opet Dodiku indirektno nude zaštitu svojih država i vlada. Jednom riječju, mafijaški režim u Banjaluci će za najmanju moguću svotu novca po uzoru na Vučića kupovati prijateljstva i dobre odnose sa jednakim mafijaškim režimima diljem svijeta. Jer šta je 125 hiljada maraka narodnih para za kojekakve kolajne i ostalu bižuteriju za rever, spram miga i sigurne kuće koja se Dodiku može osigurati ako mu se tron  ozbiljno zaljulja. A ljulja se opasno, što od američkih sankcija, što od razvoja situacije u svijetu, što od lokalnih pretendenata na prijestolje gladnih moći, sjaja i narodnih para.

Poslije jela, valja leći, odmoriti se-u hotelu naravno

A mehanizam održavanja na vlasti treba podmazati. Itekako. Kako saznaje portal Faktor, kada su u pitanju druge javne nabavke predsjednika RS-a, vidljivo je značajno povećanje iznosa za restorane i hotele, odnosno ugostiteljske usluge. Tako je sa prvobitno planiranih 85.000 KM (99.450 kada se uračuna PDV) u ovoj godini objavljen tender sa 220.000 KM (257.400 KM). A što će reći da su cijene otišle u nebo, inflacija ja učinila svoje pa sad treba bezmalo tri puta više narodnih para za žderanje i lokalnje u kojekakvim kafanskim krajputašima.

Naravno, nakon ića i pića valja odspavati ili se baviti drugim vannastavnim aktivnostima ispod jorgana, pa  je u skladu s tim povećan i iznos za hotelske usluge, odnosno smještaj u zemlji i inostranstvu sa 77.000 KM na 188.000 KM. Opet bezmalo troduplo.

I znate šta je najzanimljivije u ovoj priči- ne nije ni trošenje, ni rasipnost, čak nije ni šutnja narodna koji od svoje bijede i poparanih gaća sve ovo plaća. Najzanimljivije je što i tzv opozicija šuti, jer se nada da će kad-tad uskočiti u Dodikov kabinet i da će ući u Dodikove cipele, pa im neće biti mrsko čak i povećati svote za bahaćenje i nerad.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak