Bursać: Jesu li Schmidtu prvi predsjednik Izetbegović i ratni zločinac Mladić isti?

Radiosarajevo.ba

“Veliki i neko će kazati jedini pravi visoki predstavnik Paddy Ashdown o velikom čovjeku Aliji Izetbegoviću govorio ja kao o osobi sa najvišim moralni načelima koji je uspravno hodao pod zvijezdama i ispravan otišao pred Tvorca. A njegov nasljednik, generički njemački birokrata, Christian Schmidt, Aliju državotvorca, smješta u isti koš s Mladićem, zlotvorom i zločincem. Na obraz mu!"

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

“Zaista sam uvjeren da su slike Mladića i Kovačevića… Izvinjavam se, mislio sam na Mladića, koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića… neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte, omogućite ovoj djeci da uče i donose vlastite odluke”, kazao je prije neki dan očito izgubljeni visoki predstavnik Christian Schmidt.

SDA reagovala na Schmidtovu izjavu: Poređenje Alije Izetbegovića i Ratka Mladića je skandalozno

Ako je zaista izgubljen!

In Kovačević veritas

Ali hajde da krenemo redom, kroz malu psihoanalizu šefa kancelarije OHR-a, čovjeka koji je odavno izgubio politički i moralni kompas, a kojem je Balkan prouzrokovao opasne deluzije pa izjednačava Aliju Izetbegovića i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Prvo, vidimo da podsvijest izbija iz svake Schmidtove riječi, pa mu je Slaven Kovačević uskočio između neurona i dendrita jer Visoki predstavnik azbija glavu smišljajući kako da razbije građansku BiH. a presuda Kovačeviću u Strazburu upravo potvrđuje da je jedini normalni i moralni koncept za ovu zemlju – građanski. Zbog toga je Slaven Kovačević postao smrtni arhineprijatelj za visokog predstavnika koji se svim snagama bori da BiH ostane etnonacionalna tvorevina. In Kovačević veritas.

Ali idemo dalje.

Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Bizarni Schmidt

Porediti prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića s ratnim zločincem Ratkom Mladićem je, u najmanju ruku, sramotno, jadno, ogavno i bizarno. U najmanju ruku!

Sinoć sam napisao i ovo – Alija Izetbegović je bio prvi i jedini predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, dok je Ratko Mladić bio – i ostao – ratni zločinac. E sad, neka se zapitaju svi oni koji su posjetili Izetbegovićev mezar – je li to isto? Jer, ako jeste, onda slobodno mogu posjetiti i zločinca Ratka iza rešetaka.

Foto: EPA-EFE: Ratko Mladić

Da budem još jasniji, dodao bih da je Alija Izetbegović bio borac za JEDINSTVENU DRŽAVU, ma koliko se mi slagali ili ne slagali s njegovim ideološkim stavovima. A Mladić? Izvršitelj i jedan od arhitekata genocida, ubica u pokušaju brisanja Sarajeva, kasapin i životna kukavica. Malo li je? A to je samo dio užasavajuće slagalice zločina koje je počinio kalinovički zlotvor.

Rekao sam i to – svi oni koji su bili na Alijinom mezaru trebali bi reagovati na ovu Šmitovu sramotu.

Ima li glasa od političara?

Podsjetit ću vas.

"U mnogo čemu nisam politički istomišljenik s pokojnim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ali svake godine na 1. mart odem na njegov mezar, jer ga izuzetno poštujem zbog dvije stvari. Prvo, jer je ostao s nama u napadnutoj zemlji i opkoljenom gradu, i drugo, jer nije dozvolio etničko čišćenje Sarajeva tokom rata i žrtvovao je svoje borce da kazni ratne zločince u redovima vlastite vojske", izjavio je onomad Peđa Kojović.

Foto: Anadolija: Otvorena izložba "Sjećanja“ u povodu 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića

Hoće li sada prvi čovjek Naše stranke reagovati na ovu Šmitovu sramotu? Hoće li se Dino Konaković, koji sigurno negdje u kabinetu ima sliku predsjednika Alije Izetbegovića, oglasiti?

Trebali bi, i jedan i drugi, za početak.

Nego, fascinira me ta URA-ška, centristička uravnilovka kojom se izjednačavaju Alija Izetbegović i zločinac Ratko Mladić. To je predominatan narativ neoustaša i nečetnika, svih onih latentnih koji (još)ne izgovaraju rečenicu "isti su i oni koji su napadali, palili, silovali, klali, i oni koji su se branili". Ne izgovaraju je, ali im fali samo jedan mikron i pola suglasnika da je konačno izreknu.

Uravnilovka je to kojom Šmit kao da poručuje: "Neću dirati udžbenike u RS-u u kojima su zločinci heroji, ali kad ih budem dirao, po sistemu narečene uravnilovke, iz udžbenika u Federaciji letjet će i Alija Izetbegović."

Sjetimo se šta je za Aliju na dženazi govorio Paddy Ashdown

Ovdje se treba prisjetiti Paddyja Ashdowna, najboljeg i jedinog pravog visokog predstavnika, i njegovog govora na dženazi Aliji Izetbegoviću pred gotovo sto hiljada ljudi.

Tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown, izjavio je: "Način na koji svako od nas reagira na okolnosti u našim životima Božiji je dar. Alija Izetbegović je reagirao odlučno i principijelno. Kao mnogi njegovi sunarodnjaci, crpio je snagu i iz islamskog naslijeđa i evropskog porijekla; oboje ga je obogaćivalo i za nijedno se nije izvinjavao."

Tako je, dakle, govorio veliki Paddy Ashdown o velikom čovjeku Aliji Izetbegoviću koji je uspravno hodao pod zvijezdama i ispravan otišao pred Tvorca.

A njegov nasljednik, generički njemački birokrata, Aliju, državotvorca, smješta u isti koš s Ratkom, zlotvorom i zločincem.

Svakome svoje, kaže naš narod, i dodaje – svakome na obraz.

Nego, šta mislite, čiju bi sliku na zidu volio vidjeti Christian Schmidt?

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak