Akademik Esad Duraković: Sarajevo je danas grad svjetlosti

13
Radiosarajevo.ba

Upravo ovih dana Sarajevo je pozitivna metropola svijeta. Sjajna svita, jato sjajnih filmskih zvijezda njegovim crvenim tepihom korača i istim onim pločnicima na kojima su obilježena mjesta po kojima su – sa obližnjih vrleti i iz okolnih šuma – rasprskavale se granate barbara kojima ništa ne znače ni svetost ni svjetlost Grada.

Piše: Akademik Esad Duraković, za portal Radiosarajevo.ba

Sarajevo je sve to barbarstvo preživjelo i evo već trideset godina svjetskom filmskom slavom se zaodijeva. Čak je i UNESCO prije nekoliko godina proglasio ga Gradom filma.

Ovo su najpoznatija mjesta susreta u glavnim gradovima Balkana

Za ponos i radosti imamo ozbiljnih razloga jer – ovo je sarajevski trijumf Erosa, a ne barbarskoga Tanatosa.

Silno nam je potrebna, dragocjena je ova snaga pozitiviteta koja makar za neko vrijeme rastjeruje zlokobne sjene nezrelosti društva i njegovo licemjerje, maćehinski njegov odnos prema umjetnosti koja Gradu i društvu – tako velikodušno – daje sve od sebe.

Ovaj crveni tepih, na njemu smotra dostojanstva i slave – i doslovno i kao metafora – zatim ovaj Grad prepun pjenušave mladalačke vreve uzimamo kao satisfakciju za njegovo ne tako davno epsko stradanje...

Tanović o stanju u bh. kinematografiji: Imam osjećaj da dolazimo na kraj jednog lijepog perioda

Treba nam radosti i pozitiviteta, treba nam svima kosmopolitizma, bratstva ljudskoga roda. Ohrabrujemo svijetli Eros a ne mračnoga Tanatosa!

Stoga, gospodo koji držite vlast i novac u nedostupnim kesama, odazovite se aktualnom apelu filmskih režisera. Oni su dokazali da je nemjerljiv njihov doprinos međunarodnoj afirmaciji i Bosne i Grada.

Foto: Faruk Vele: Esad Duraković

Malo je onih koji tako mnogo mogu doprinijeti dostojanstvu i ugledu naše zemlje i Grada.

Ovih dana, dok svijet u ozareno, u obasjano Sarajevo gleda, usmjeravamo reflektore i na vaš nemar za domaće filmske radnike koji nam slavu svijetom pronose...

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak