Ahatović: Dronovi snimaju kasarne, ruske obuke Moldavaca, stalne prijetnje... – šta se dešava u BiH?

Radiosarajevo.ba
Ahatović: Dronovi snimaju kasarne, ruske obuke Moldavaca, stalne prijetnje... – šta se dešava u BiH?

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH)  02. Oktobra 2024. donio odluku o uvođenju pojačanih mjera osiguranja objekata Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Razlog je bio upućivanje prijetnji o napadima na civilne i vojne objekte koje su zaprimili nadležni organi.

Piše: Nedžad Ahatović, za Radiosarajevo.ba

Ubjediva pobjeda Bordo tima: Sarajevo nadigralo Velež i nastavilo utrku za titulu

 Od tog momenta prema medijskim saznanjima konstantno se dešava da dronovi različitog tipa, uglavnom komercijalne namjene nadlijeću vitalne infrastrukturne objekte i magacine OS BiH. Ova vijest o podizanju borbene gotovosti OS BiH i narušavanju sigurnosti osjetljivih vojnih objekata u BiH sa dronovima u medijima prošla je skoro nezapaženo ili je relatizovana.  A radi se o ozbiljnom narušavanju naše sigurnosti.

Ko vršlja po Bosni?

Zatim nam dolazi vijest da je moldavska policija uhapsila preko 100 osoba koje se dovode u vezu sa ruskim obavještajnim krugovima sa kojima je upravljano iz Moskve, a u pravcu izazivanja haosa i nereda u Moldaviji. Četvorica uhapšenih u toj akciji moldavskog sistema sigurnosti su odabrani za „napredni trening“ u kampovima u Bosni i Hercegovini.

Obučavani za nerede u Moldaviji: Navodno otkriveno ko organizuje ilegalne vojne kampove u BiH

Moldavski sistem sigurnosti identificirao 11 instruktora koji su radili između ostalih zemlja i u BiH koji su obučavali uhapšene. Najveći dio treninga kod nas dešavao se od početka septembra do sredine oktobra ove godine, a prema navodima moldavske policije obuka se sastojala od pravljenja i postavljanja eksploziva na dronove i upravljanja dronovima!

Time informacija o preletima dronova iznad objekata OS BiH dobija sasvim drugačiji kontekst od onoga koji je korišten u medijima. Činjenica je da je strani faktor regrutirao kod nas i u inostranstvu ljude da bi ih obučavao za napade kako na naše vojne i civilne kapacitete, tako na iste i u drugim zemljama s ciljem remećenja efektivnosti instrumenta države za odbranu i pružanja pomoći Ukrajini u vojnom smislu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Sve se to odvijalo bukvalno pred nosom naših agencija za zaštitu zakonitosti koje su svojevremeno zajedno sa pojediim medijima negirale i relatizivirale tvrdnje ministra Heleza da takvi kampovi za obuku uopće postoje u BiH.

Istovremeno, u glavnom gradu BiH i u drugim gradovima u više navrata je provođena aktivnost lažnih dojava o postavljenim bombama pored srednjih škola i u različitim drugim institucijama, što nije prestalo ni nakon otkrivanja pojedinih počinioca  (uglavnom maloljetnika). 

Ovakve i slične operacije su pored globalnog uticaja i dio sveopšteg hibridnog rata protiv BiH gdje je glavni cilj da se sigurnosni sektor predstavi kao nesposoban da odgovori na prijetnje koje može da proizvede strani faktor na našoj teritoriji i teritoriji ciljanih zemalja.

Moldavija: Uhapšene četiri osobe koje su u BiH i Srbiji obučavane za pripremanje nemira

Potreba koordiniranog djelovanja

U posljednjih šest mjeseci najmanje 30 većih ili manjih ekscesa u odbrambenoj industriji u Zapadnoj Evropi se dešava pod sumnjivim okolnostima, dok se u BiH na očigled naših sigurnosnih agencija odvija specijalistička obuka ruskih plaćenika za izazivanje sličnih incidenata.

Ministarstvo vanjskih poslova, sigurnosti i obrane moraju djelovati koordinirano i tražiti zvanično informacije od Moldavije o svim detaljima koji se odnose na obuku ljudi u našoj zemlji i shodno tim informacijama preko Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i entitetskih MUP-ova sprovesti adekvatne aktivnosti ka hapšenju odgovornih.

Međunarodni faktor u BiH bi sa svoje strane također trebao da se uključi u ove aktivnosti državnih organa, jer se na isti način može i dovesti u pitanje i njihova sigurnost.

Svakoj prijetnji od koje nema efikasne odbrane radi namjernog urušavanja sistema sigurnosti u BiH, mora se prići za velikom dozom ozbiljnosti kako u funkcionisanju državnih organa tako i ponašanju medija sa ovim informacijama kako bi se izbjegle neželjene posljedice.  

* * Autor je vojni analitičar i ekspert u oblasti sigurnosti

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak