Žrtve odstranjivanja organa cijelog života trpe posljedice

Radiosarajevo.ba
Žrtve odstranjivanja organa cijelog života trpe posljedice

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

Maria Grazia Giammarinaro, specijalna predstavnica i koordinatorica OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima, je predstavila istraživanje o trgovini ljudima sa ciljem odstranjivanja organa, što predstavlja jedan od oblika trgovine ljudima kojima se društvo najmanje bavi.

Tekst izvještaja na engleskom jeziku, je dostupan ovdje.

Taj dokument je zasnovan na izvještajima o sudskim predmetima u državama članicama OSCE-a u kojima su obavljene službene krivične istrage, ili koji su u potpunosti procesuirani. Time je ovaj dokument prvi koji je zasnovan na kvalitativnoj analizi stvarnih predmeta. Njegovi rezultati potvrđuju da su mnoge države članice OSCE-a pogođene tim oblikom trgovine ljudima.

''Osobe kojima se trguje sa ciljem odstranjivanja njihovih organa prolaze kroz naročito surove patnje i tokom i nakon hirurške operacije'', rekla je Giammarinaro.

''Žrtve nisu svjesne da će tokom cijelog života trpiti posljedice odstranjivanja organa. One se, zapravo, suočavaju sa dugoročnim medicinskim posljedicama koje slabe njihov organizam, uključujući nesposobnost za rad, naročito zato što im ne bude pružena bilo kakva postoperativna njega ili medicinska i psihosocijalna podrška nakon operacije. Pored toga, one veoma često ne dobiju novac koji im je prevarom obećan tokom vrbovanja od strane trgovaca ljudima.''

U dokumentu se takođe skreće pažnja na povezanost između trgovine ljudima sa ciljem odstranjivanja organa žrtava i organizovanog kriminala, na ulogu koju korupcija igra u omogućavanju odstranjivanja organa i na često učešće medicinskih stručnjaka i članova uprave ustanova za transplantaciju organa u kriminalnim mrežama za transplantaciju.

Takođe je predložen niz koraka na sprečavanju ovog transnacionalnog kriminala, koji vode međunarodni posrednici povezani sa hirurzima koji se bave transplantacijom organa i osobama koje na terenu vrbuju žrtve za odstranjivanje organa. Između ostalog, u dokumentu se preporučuje revizija državnih zakonodavnih okvira da bi se osiguralo da oni budu adekvatni za kažnjavanje svih onih koji su dio kriminalnih mreža, proširenje međunarodne saradnje u prekograničnoj potrazi za kriminalcima, saradnja sa medicinskom zajednicom da bi se spriječilo neetičko ponašanje i saradnja sa civilnim društvom da bismo se bolje pozabavili fizičkim, psihološkim i pravnim potrebama žrtava.

''Nadam se da će nam ovo istraživanje konkretno pomoći da izradimo ciljane strategije sprečavanja zasnovane na dokazima, kao i da ojačamo reakciju krivično-pravnog sistema i da poboljšamo našu sposobnost da zaštitimo žrtve'', rekla je Giammarinaro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak