Znate li koliko morate popiti piva da biste imali 0,5 promila? Nije za svakoga isto

1
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko morate popiti piva da biste imali 0,5 promila? Nije za svakoga isto

Pivo je mnogima omiljeni napitak, pa tako nije rijetkost da neki pretjeruju u njegovom ispijanju.

Trebate imati na umu da pivo, pored ostalog, sadrži i alkohol koji može negativno utjecati na zdravlje te na psihičke, fizičke i psihomotorne sposobnosti.

Vožnja pod utjecajem alkohola predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost na cestama, kako za vozača, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju. Alkohol smanjuje sposobnost procjene situacija, usporava reakcije i može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Vožnja pod utjecajem alkohola je opasna i može imati ozbiljne posljedice za život i zdravlje.

Detaljno objašnjeno šta za državljane BiH znače nova pravila ulaska u ЕU

Koliko piva je 0.5 promila?

Nije rijetkost da se pivoljupci pitaju "koliko piva je 0.5 promila". Na to je vrlo teško dati precizan odgovor jer količina piva koja je potrebna da bi se postigla koncentracija alkohola u krvi od 0,5 promila varira ovisno o nizu faktora, uključujući tjelesnu težinu, spol, brzinu konzumacije, metabolizam i vrstu piva.

Ipak, približna procjena je da za muškarca od oko 80 kilograma, konzumacija dvije standardne limenke piva (od 0,5 litara i pet posto alkohola) može dovesti do otprilike 0,5 promila. Dok za ženu od oko 60 kilograma, čak i manja količina piva, otprilike jedna i pol limenka, može uzrokovati koncentraciju alkohola od 0,5 promila.

Imajte na umu da različite osobe mogu različito reagovati na alkohol, pa se koncentracija promila može razlikovati i unutar ovih procjena. Ako ste uživali u svojem omiljenom pivu, najbolje je ne voziti, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak