Znate li koliko bi rublja trebali staviti u veš mašinu? Ovo ne opterećuje bubanj

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko bi rublja trebali staviti u veš mašinu? Ovo ne opterećuje bubanj

Kada se korpa za veš napuni, može biti primamljivo baciti sav prljav veš u veš mašinu odjednom. Međutim, prema jednoj stručnjakinji, veš mašinu treba puniti na određeni način kako bi se odjeća dobro oprala, a vaša veš mašina trajala duže.

Chloe Baker je rekla: "Kada je riječ o svježem vešu, nikada ne želite preopteretiti svoju veš mašinu. Potreban je prostor da se deterdžent za pranje veša i voda miješaju i kreću kroz vašu odjeću, tako da se sapunica može upiti tokom cijelog pranja. Odjeća također treba prostora za kretanje, a malo trenja pomaže u uklanjanju prljavštine i mrlja. Trebate ostaviti oko 15 centimetara prostora od vrha bubnja kako biste osigurali da vaš veš bude pravilan.

Šta se s čime treba prati?

Peškiri, odjeća i posteljina također bi se trebali prati odvojeno jedni od drugih kako bi se garantovalo pravilno čišćenje jer ih treba prati na različitim temperaturama, idealno bi bilo 60 stepeni za posteljinu i peškire kako bi se ubile bakterije.

Bh. političar koji je poznat po izjavi da je kod njega "gram uvijek gram" postao član Naše stranke

Chloe je dodala: "Možda bi bilo lakše staviti donji veš u veš mašinu s ostatkom odjeće, ali ovo bi mogla biti loša vijest za ostatak odjeće. Te kukice i žice na vašem donjem vešu mogu se zakačiti za drugu odjeću, što rezultira poderotinama. Umjesto toga, uvijek ručno perite osjetljiv veš ili kupite vrećicu za donji veš u kojoj ćete ih prati".

Znate li kada je 'čarobni sat' za paljenje veš mašine? Smanjit će dosta račun za struju

Mrežaste vrećice također se mogu koristiti s čarapama ili dječjom odjećom kako bi se spriječilo njihovo zaglavljivanje.

Pravilan omjer deterdženta i omekšivača?

Stručnjakinja je također preporučila korištenje odgovarajućeg deterdženta i omekšivača, kao i korištenje tačnih količina. Puno deterdženta i omekšivača može ostaviti ostatke u veš mašini i na odjeći, što može rezultirati ljepljivošću i začepljenjem veš mašine. To se može spriječiti korištenjem tačne količine svakog proizvoda i proučavanjem uputa prije uporabe.

Opasnosti brzog pranja veša: Majstor otkriva zašto trebate izabrati druge opcije

Rachael Kiss, glasnogovornica Alliance Online, objasnila je: "Čišćenje veš mašine također može spriječiti nakupljanje bakterija, što može utjecati na čistoću vaše odjeće i smanjiti učinkovitost. Preporučuje se čišćenje veš mašine jednom mjesečno."

To se može učiniti na različite načine, uključujući korištenje specijaliziranog sredstva za čišćenje ili bijelog octa i sode bikarbone u bubnju, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak