Znate li koji je najprljaviji dio kreveta? Odgovor će vas zgroziti

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koji je najprljaviji dio kreveta? Odgovor će vas zgroziti

U skladu sa svojim imenom, Mattress Clarity je u nedavnoj studiji identificirao najprljavije komponente prosječnog kreveta.

Tim je proveo eksperiment i analizirao rezultate s mikrobiologom, otkrivajući tri najveća prijestupnika. Na vrhu popisa, s najviše bakterija u količini i raznolikosti, našlo se uzglavlje, prenosi Apartment Therapy.

Uzglavlja se često zanemaruju tokom procesa čišćenja ili mijenjanja posteljine, što može rezultirati nakupljanjem gljivica, plijesni i bakterija. U većini slučajeva temeljitim brisanjem možete se riješiti neželjenih mikroba koji iritiraju kožu.

Rifat Škrijelj upozorava: Organi i tijela UNSA su pod pritiskom politike. Septembar neće biti udoban

Međutim, postoji jedna iznimka od ovog protokola: tapecirana uzglavlja, koliko god izgledala estetski i mekana, nehigijenska su upravo iz tih razloga. Tkanina je "magnete za klice", lako nakuplja bakterije, prašinu, grinje i stjenice.

Na portalu dalje navode da je redovito usisavanje, povremeno čišćenje parom i izbjegavanje vlage može spriječiti nakupljanje prljavštine na uzglavlje. Ako to zvuči kao previše održavanja, drvo, metal, koža i uzglavlja od ratana ili čak perive draperije su pravi izbor.

Pedijatar otkrio trik koji može pomoći djeci da zaspu sama

Nije iznenađenje da je posteljina u studiji prozvana kao drugi najprljaviji predmet, a slijede madraci. Tokom spavanja plahte skupljaju ostatke kože koji, ako se predugo ne operu, mogu uzrokovati upalu, svrbež, prištiće i ekceme. Plahte i drugu osjetljivu posteljinu (navlake za poplune, deke, navlake za jastuke) treba prati jednom sedmično.

Naposljetku, madraci su idealno okruženje (toplo, vlažno i tamno) za bujanje plijesni i gljivica. Preventivne mjere uključuju redovito provjetravanje sobe hladnim zrakom, izlaganje madraca sunčevoj svjetlosti i nošenje pidžame u krevetu.

Stručnjaci za madrace također savjetuju čišćenje madraca barem dva puta godišnje, usisavanje mjesečno i čišćenje mrlja odmah. Za održavanje ograničenog i čistog prostora preporučuje se redovito pranje zaštitnika za madrac.

Dakle, vaš kontrolni popis za čišćenje spavaće sobe možda je postao malo duži, ali možete biti sigurni znajući da je dodatno vrijeme i briga uložena u dan pranja veša rad iz ljubavi za vas i vaše domaćinstvo, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak