Znate li kako pravilno zamrznuti borovnice i koliko se dugo tako mogu čuvati?
Nakon što se uberu ili kupe svježe, borovnice se kratko mogu čuvati u neprerađenom obliku.
Za razliku od većine voćki, skladište se samo termički obrađene ili zamrznute, a iako se obično zamrzavaju nakon pranja i sušenja, portal Mind Body Green ne savjetuje da se borovnice peru jer se tako skida 'voštani' zaštitni vanjski premaz koji pomaže u sprječavanju bakterija i štetočina.
Umjesto toga, borovnice rasporedite na papirom obloženi lim za pečenje i stavite ih na dva sata u zamrzivač, a zatim pakirajte za dulje skladištenje.
Senja Mahinić: Kako su rušili Slavena Kovačevića
Bitno je spriječiti direktnu izloženost ledenom zraku kako bi se smanjile šanse od oštećenja: Vrećica za zamrzavanje ili hermetička posuda pomoći će očuvanju svježine borovnica.
Borovnice su najbolje prvih šest mjeseci nakon smrzavanja – ali možete ih jesti do deset mjeseci od smrzavanja, samo označite na posudi ili vrećici kad ste ih zamrznuli.
Bobice otopite u zdjeli, brzo isperite i odmah upotrijebite ako ih koristite za smoothie od smrznutih borovnica ili ih pustite da odstoje dok ne dosegnu sobnu temperaturu, otprilike jedan sat.
Otopljene će borovnice biti mekane – i savršene za smoothieje, pite, palačinke ili muffine, piše Večernji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.