Zdrav iftar sa voćem i povrćem neka bude vaš večerašnji izbor

S. Dž.
Zdrav iftar sa voćem i povrćem neka bude vaš večerašnji izbor
Ostalo je još nekoliko dana do kraja svetog mjeseca muslimana - ramazana.

U pripremama za Bajram i soframa kojima će tada ugostiti porodice i prijatelje, domaćice i domaćini u velikoj su gužvi sa pripremanjima posljednjih iftara u ovom svetom mjesecu.

Stoga vam donosimo prijedloge iz MiM - ramazanske sofre za iftar 25-og dana mjeseca ramazana.

Zdravi, ali ukusni obroci, dovoljno da nahrani tijelo postača koji se u Bosni i Hercegovini suzdržavao od hrane i pića skoro 18 sati.

Supa od slanutka i krompira

Potrebno:
- 250-300gr slanutka/leblebije
- glavica crnog luka
- 3 čehna b.luka
- 2 lovorova lista
- 3-4 grančice peršuna
- 3 krompira
- malo soli, bibera i maslinovog ulja

Priprema:
- Slanutak preko noći potopiti u vodu da omekša
- Omekšali slanutak preliti s 2l vode i staviti da kuha
- U šerpu sa slanutkom dodati narezana oba luka, peršun i lovor te začiniti
- Kada je slanutak na pola gotov, dodati mu na kockice narezan krompir
- Pustiti da se sve skupa skuha do kraja (krompir će se napola raskuhati pa će supi dati gustinu)
- Po želji se na kraju pri serviranju može preliti s malo maslinovog ulja

Grilana skuša sa đumbirom

Potrebno:
- 4 kom. skuše
- prasa ili mladi luk
- Svježe nane/mente
- Crvena tucana paprika
- Svježi đumbir na sitno narendan (komadić samo)
- 3 kašike meda
- 4 kašike ulja
- So, biber
- Sok od jednog limuna

Priprema:
- Sjediniti sastojke za preliv u činiji.
- Skuše premazati prelivom i staviti na gril
- Tokom pečenja prelivati po malo pripremljenim prelivom
- Pečene skuše poredati na tacnu i posuti sjeckanom prasom ili mladim lukom.

Bulgur s pečenim povrćem

Potrebno:
- 200g bulgura
- 15g putera
- kašika maslinovog ulja
- čehne b.luka, sitno nasjeckan
- Pola kašičice soli ili po ukusu
- 400ml tople vode ili supe ili toliko da prekrije bulgur dva prsta iznad površine
- Sitno sjeckani peršunov list
- 300g brokula
- Par većih mrkvi
- veći crni luk
- Ulje, so, sok od limuna

Priprema:
- Zagrijati puter i maslinovo ulje, te na njemu propržiti b. luk
- Dodati prethodno opran bulgur i miješati dok ne postane staklast
- Smanjiti temp. naliti vodu, posoliti, poklopiti i ostaviti lagano da se kuha dok sva voda ne ispari
- Kada je gotov skloniti s vatre, malo razrahliti viljuškom i posuti peršinov list
- Brokule odvojiti na manje cvjetiće
- Mrkvu oguliti i narezati na štapiće
- Crni luk narezati na kolutove
- Povrće poredati u tepsiju s pek. papirom, po želji se može i začiniti
- Peći na 200C-20-25min.
- Izvaditi iz rerne i posuti malo s limunovim sokom
- Poslužiti s bulgurom


Neobična torta sa jagodama

Potrebno:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- kašika prezle
- prašak za pecivo

Krem:
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 100 g šećera u prahu
- 400 g jagoda
- vanilin šećer

Dekoracija:
- 300 ml slatke pavlake
- Učvršćivač za šlag

Priprema:
- Odvojiti žumanca i bjelanca.
- Pjenasto umutiti bjelanca u čvrst snijeg.
- Dodavati postepeno šećer i mutiti.
- Zatim kašikom umiješati brašno, prezlu i prašak za pecivo.
- Razliti masu u okrugli kalup i ispeći koru u rerni na 200C oko 30 min.
- Umutiti vrhnje u šlag, dodati šećer u prahu, učvršćivač i vanilin
- Na kraju dodati isjeckane jagode
- Premazati po kori te dekorisati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak