Još nekoliko dana će mirisati iftari: Tri recepta za večeras
Muslimani u Bosni i Hercegovini suzdržavali su se od hrane i pića skoro 18 sati dnevno, što je veliko iskušenje za tijelo.
Ostalo je još manje od sedam dana do Bajrama. Kada traju pripreme za ovaj muslimanski praznik, ostaje malo vremena da se razmišlja o preostalim iftarima.
Evo nekoliko prijedloga za večerašnji, 24. fitar iz MiM - ramazanske sofre:
Supa od bundeve i jabuke
Potrebno:
- 350g tikve bundeve
- 3 veća krompira
- nakisela jabuka
- 600ml temeljca,ili vode
- 100ml pavlake
- malo soli, bibera, muškatnog oraha i peršuna
Priprema:
- Sve sastojke narezati na manje kom.
- Krompir dinstati 15-ak min podlijevajući pomalo temeljcem
- Dodati tikvu i jabuku te naliti ostali temeljac
- Začiniti, kad povrće omekša izmiksati štapnim mikserom ili u blenderu
- Servirati s pavlakom na vrhu i sjeckanim prešunom
Krompir paprikaš
Potrebno:
- 600 g telećeg buta, isjeckanog na kocke na 1 cm
- 400 g krompira, isjeckanog na kocke na 1 cm
- 2 velike glavice crnog luka
- 3 supene kašike paradajz pirea
- 3-4 lovorova lista
- 2 kašike sitno sjeckanog peršuna
- 2 kašičica slatke crvene parike
- kašika brašna
- 2 kašike ulja
Priprema:
- U šerpi zagrijati ulje pa propržiti luk
- Dodati meso pa i njega malo prodinstati
- Nasuti vodu i lovor te pustiti da kuha oko sahat vremena
- Dodati krompir i kuhati još 30-ak min.
- Dodati paradjz pire i još malo vrele vode u slučaju da uvri
- Sve posoliti, pobiberiti, te dodati kašiku brašna prethodno umućeno u malo vode
- Kuhati 15-ak min.
Ledeni voćni desert u čaši
Potrebno:
- 500g smrznutog šumskog voća
- 200 ml čvrstog jogurta
- Agavin sirup po želji
Priprema:
U blender stavite sve sastojke – smrznuto šumsko voće, jogurt i agavin sirup.
- Sve dobro izmiksati u glatku smjesu.
- Ako je smjesa tekuća stavite je još malo u zamrzivač
- Smrznuti jogurt od šumskog voća ukrasit svježim malinama i borovnicama
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.