Zbog ovih pet navika su Japanci među najvitkijim ljudima na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovih pet navika su Japanci među najvitkijim ljudima na svijetu

Prema World Population Reviewu, Japan s 4,3 posto ima jednu od najnižih stopa gojaznosti među razvijenim zemljama s visokim dohotkom.

Ali, šta to Japanci tačno rade kako bi imali tako nisku stopu gojaznosti? Prema mišljenju wellness novinarke Kaki Okumura to nije zato što su Japanci disciplinovaniji od ostalih, već im svakodnevne navike pomažu da postignu održiviji moderni stil života.

Hodaju posvuda

Japansko Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne pomoći provelo je 2019. godine istraživanje koje je pokazalo da muškarci u prosjeku naprave blizu sedam hiljada koraka, a žene malo ispod 6 hiljada koraka dnevno.

Da te volim, duša zna, draga moja BiH: Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Istraživanje je obuhvatilo 300 hiljada kućanstava u Japanu, uključujući 720 hiljada članova porodice u dobi od jedne godine i više. Ali, nije uvijek bilo tako. Još 1980-ih, japanski grad Nagano je imao jednu od najviših stopa moždanog udara u zemlji.

Pet razloga koji će otkriti zašto se budite gladni

Tokom godina, upravo je u toj zajednici izgrađeno više od 100 pješačkih ruta i uspjeli su preokrenuti negativni trend. Zbog toga se sada taj grad može pohvaliti jednom od najviših stopa dugovječnosti u Japanu. Općenito je očekivani životni vijek u Japanu 85 godina što ih prema CDC-u stavlja na sami vrh ljestvice očekivanog životnog vijeka.

To ne znači da se ne treba baviti i vježbama visokog intenziteta, ali svakako ne treba zanemariti vrijednost hodanja. Šetnja kvartom ili parkom mogu učiniti puno za vaše zdravlje.

Jedu umjereno

Moderna japanska prehrana više nije samo riba na žaru, miso supa i riža. Ljudi u Japanu ponekad uživaju i u 'brzoj' hrani poput hamburgera, sladoleda i pomfrita. Ali ključne razlike leže u učestalosti, kao i veličini porcije.

Tako na primjer poznati lanac restorana s brzom hranom u Japanu, ima pića srednje veličine koja su manja od malih pića u SAD-u, a isto vrijedi i za pizze koje su manje u promjeru u odnosu na američke, dok su ekstra velike pizze strani pojam u Japanu. Obroci u japanskim restoranima se lako mogu pojesti bez osjećaja prejedanja.

Ovo stvarno pomaže: Namirnice koje smanjuju stres

Prakticirajući umjerenost, većina redovno može jesti šta želi bez većih posljedica za zdravlje pa nema potrebe za strogim odricanjem šećera, ugljikohidrata ili bilo koje druge omiljene hrane. Po uzoru na Japance, svoj tanjir možete napuniti povrćem, zdravim ugljikohidratima i hranom bogatom vlaknima kao što su soba rezanci s brokulom, mahune edamame, gljive i mrkva. 

Jednostavno kuhanje

Ponekad je kuhanje zdrave hrane kod kuće komplikovano i održivo samo za one koji imaju nešto više slobodnog vremena pa ne čudi što nakon svakodnevnih obaveza dosta ljudi posegne za dostavom ili brzom hranom.

Upravo zbog toga, Japanci često pojednostavljuju kuhanje. Prema japanskoj novinarki Okumuri, u Japanu je normalno posegnuti za smrznutim graškom ili pripremiti jaje ili brokulu u mikrovalnoj pećnici umjesto u kipućoj vodi. 

Tjelovježba za radost

Mnogi tjelovježbu smatraju obavezom, a ne nešto čemu se mogu veseliti. Ali u Japanu se tjelovježba često poistovjećuje s radošću i kvalitetom života, a ne sa sagorijevanjem kalorija.

Ovaj začin smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, a pomaže i kod reume te artritisa

U školama čak jednom godišnje imaju "undoukai" ili Sportski dan za sudjelovanje u raznim aktivnostima, od atletike do povlačenja konopa što potiče saradnju i inkluzivnost među djecom, ali i zabavu.

Kod hrane je bitan kvalitet, ne kvantitet

Ako pretražujete dekadentnu hranu na primjer u SAD-u, naići ćete na divovske cheeseburgere ili punjene pizze jer se tamo dekadencija često mjeri veličinom i kalorijskom vrijednošću obroka. Ali, u Japanu je sasvim druga priča, piše Miss7zdrava.

Kod njih dekadencija znači jedenje egzotičnih morskih plodova. To ne znači da se dekadencija u Japanu smatra zdravom, ali često se mjeri kroz kvalitetu hrane. To uključuje kvalitetu sezonskih namirnica, proizvodnju, uzgoj ili pripremu hrane. Sve ove navike integrisane su u japanski stil života kako bi njihova svakodnevica bila ispunjenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak