Zašto imamo odvratan zadah kad jedemo bijeli luk?

Radiosarajevo.ba
Zašto imamo odvratan zadah kad jedemo bijeli luk?
Bijeli luk narodni je lijek za brojne zdravstvene probleme.

Snažan je antioksidanst, popravlja imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje holesterol, a sve zahvaljujući alicinu koji sadrži u sebi. 

Kada rasiječete ili zgnječite čehinju bijelog luka, iz ćelija luka se oslobađaju enzimi koji za svega nekoliko sekundi stupaju u hemijsku reakciju sa alinom, hemikalijom iz reda sulfoksida, stvarajući jedinjenje acilin.

Acilin se potom razlaže na druga jedinjenja koja stvaraju taj neugodni miris. Skoro sva ta jedinjenja razlažu se u organima za varenje, osim organskog jedinjenja acil-metil-sulfida koje uspijeva da dospije u krvotok potpuno netaknuto. Iz krvotoka se širi na pluća i dah.

Isparavanje ovog jedinjenja kroz naša pluća i dah može potrajati i do dva dana nakon što smo pojeli neko jelo sa bijelim lukom.

Zbog toga što ova jedinjenja dospijevaju iz krvi, a ne kroz usta, ni pranje zuba kod ovog neugodnog mirisa ne pomaže, pisao je Politikin zabavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak