Zasladite poslije iftara s najboljim hurmašicama: Tradicionalni recept u samo četiri koraka
Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, porijeklom s Bliskog istoka, ali udomaćena i kod nas. Prave se 'obične' s orasima ili sa kokosom. Za ove s kokosom zamijenite dio brašna kokosovim brašnom.
Sastojci:
250gr maslaca
dvije kašike pavlake
dvije šoljice šećera
dvije šoljice ulja
35 kašika brašna
pola praška za pecivo
dvoje jaja
Agda
devet šoljica šećera
devet šoljica vode
Meteorolog kojeg prati cijela regija objavio prognozu: Da li nas u januaru čeka jače zahlađenje?
Priprema:
Maslac otopiti i dodati sve osim brašna. Dobro izmiksati pa dodati brašno i izraditi tijesto koje oblikujete u hurmašice. Hurmašice lagano prislonite na rupićastu stranu rendala tako da dobiju fine šare.
Tepsiju malo premazati maslacom i posuti laganim slojem brašna, pa poredati hurmašice. Rernu prethodno zagrijati na 220 stepeni Celzijusa i peći hurmašice dok blago ne porumene.
Skuhati agdu i zaliti pečene hurmašice. Agdu malo ohladiti pa tek onda zaliti hurmašice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.