Zasladite poslije iftara s najboljim hurmašicama: Tradicionalni recept u samo četiri koraka

6
Radiosarajevo.ba
Zasladite poslije iftara s najboljim hurmašicama: Tradicionalni recept u samo četiri koraka

Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica, porijeklom s Bliskog istoka, ali udomaćena i kod nas. Prave se 'obične' s orasima ili sa kokosom. Za ove s kokosom zamijenite dio brašna kokosovim brašnom.

Sastojci:

250gr maslaca
dvije kašike pavlake
dvije šoljice šećera
dvije šoljice ulja
35 kašika brašna
pola praška za pecivo
dvoje jaja

Agda

devet šoljica šećera
devet šoljica vode

Udruženje generala BiH: Cijenimo Bećirovićeve aktivnosti s ciljem zaštite i afirmacije države

Priprema:

Maslac otopiti i dodati sve osim brašna. Dobro izmiksati pa dodati brašno i izraditi tijesto koje oblikujete u hurmašice. Hurmašice lagano prislonite na rupićastu stranu rendala tako da dobiju fine šare. 
 
Tepsiju malo premazati maslacom i posuti laganim slojem brašna, pa poredati hurmašice. Rernu prethodno zagrijati na 220 stepeni Celzijusa i peći hurmašice dok blago ne porumene.
 
Skuhati agdu i zaliti pečene hurmašice. Agdu malo ohladiti pa tek onda zaliti hurmašice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak