Zapostavljena jesenja voćka jača vid, jetru i bubrege: Od nje možete napraviti čudotvorni eliksir

0
Radiosarajevo.ba
Zapostavljena jesenja voćka jača vid, jetru i bubrege: Od nje možete napraviti čudotvorni eliksir

Mušmula ili divlja kruška nepravedno je zapostavljena, a sve je rjeđe viđamo u voćnjacima. Dozrijeva u jesen, a sva njena ljekovita svojstva teško je nabrojati...

Ljekovita svojstva mušmule poznavali su još stari Druidi i stari Rimljani.

Stručnjaci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, poboljšavaju krvnu sliku, ublažavaju bolove u leđima i koljenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, proljeva, infekcije usne šupljine, za zaustavljanje krvarenja iz desni...

Naoružajte se strpljenjem: I danas zabilježene velike gužve na graničnim prijelazima

Savršena, prirodna detoksikacija

Mušmula poboljšava zdravlje osiguravajući bolju hidrataciju, kao i detoksikaciju.

Time se putem urina mogu izbaciti otrovi iz organizma, a ujedno se smanjuje nivo holesterola u krvi, što vrlo povoljno utiče na cjelokupno zdravstveno stanje.

Zaboravite na kafu: Napitak koji će vam pomoći da se razbudite, a ujedno i smršate

Ova poslastica može se konzumirati svježa, a od nje se mogu praviti sokovi, čajevi, marmelade, likeri, eliksiri...

Eliksir mušmule

Sastojci:

  • 500 g zrelih mušmula
  • 2,5 dcl vode
  • 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda
  • 1 l vina

Priprema:

Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite u teglu. Prokuhajte vodu i šećer ili med i prelijte mušmule. Nakon toga dodajte vinaigrette i lagano promiješajte sve sastojke. Teglu zatvorite i ostavite da stoji na toplom 15 dana.

Jedna banana prije spavanja čini čuda, evo zašto

Povremeno protresti i nakon 15 dana procijediti. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite. Čuvati na hladnom mjestu.

Marmelada od mušmula

Kad mušmule omekšaju, operite ih, ali ne gulite i narežite na komade. U lonac ulijte vodu da se namoče, pa ih kuhajte tri sata, na laganoj vatri. Mušmule procijedite kroz deblju krpu i objesite ih preko noći preko posude da iz njih iscuri sav sok, ali ih nemojte pritiskati kako bi marmelada ostala bistra. Dobivenu masu izmjeriti, dodati jednaku količinu šećera i kuhati dok se ne zgusne, piše Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak