Zakopajte bananu i jaje u zemlju i pogledajte šta će se desiti: Mnogi su oduševljeni

1
Radiosarajevo.ba
Zakopajte bananu i jaje u zemlju i pogledajte šta će se desiti: Mnogi su oduševljeni

U svim kućanstvima, u kojima je prisutan vrt, zasigurno se skuplja kompost od ostataka hrane koji čini odlično prirodno gnojivo za sve biljke u vrtu. Još jedno prirodno gnojivo, koje sve više vrtlara otkriva jest kora od banane koja zbog velike količine kalija pridonosi rastu bilja i velikih cvjetnih glavica.

Upotrebom ovakvog gnojiva smanjuje se potreba za kupovinom gnojiva. Primjerice, dobiveni kompost od kore od banane, ljuske jaja ili taloga od kafe izmiksa se u blenderu te se postavlja u blizini korijenja. Tako će biološki raspad banana otpustiti dušik, kalij, magnezij i fosfor koje biljke obožavaju, kafa će djelovati kao injekcija dušika, a ljuska jajeta osigurat će kalcij.

Iako kora banane prilikom raspadanja ima vrlo intenzivan i neugodan miris, mnogi istraživači potvrđuju da navodnjavanje takvom smjesom kvalitetno poboljšava strukturu i mikrofloru tla u kojem su biljke zasađene. Ipak nisu svi vrtlari prihvatili ovakvu alternativu te nažalost ostaju vjerni hemijskim gnojivima iz trgovine, piše vrtlarica.hr.

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Ako ste, pak, ljubitelj kuhanih jaja ili često koristite jaja za spremanje ukusnih obroka prikupljanje ljusaka vam neće predstavljati veliki problem, što više to bolje. Samo se na vrijeme sjetite da ih ne bacite, već ih ostavite u posudi da odstoje na zraku kako bi se osušile (ne treba im dugo da se osuše). Zatim ih u mužaru ili uz pomoć velike žlice usitnite.

To je ekonomičan i ekološki prihvatljiv način da poboljšate tlo u svom vrtu i pomognete svojim biljkama da napreduju. Zdrobljene ljuske jaja izvrstan su izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u obogaćivanju tla. Jednostavno zdrobite ljuske jaja u male komadiće i umiješajte ih u zemlju. To može poboljšati strukturu tla i osigurati esencijalne hranjive tvari za rast biljaka.

Otkrivena zapanjujuća svojstva ove smjese: U Homerovoj Ilijadi je nazvana "tekućim zlatom"

Zapamtite da briga o biljkama nije uvijek lak zadatak. Jedna od prvih stvari na koju treba obratiti pozornost prilikom sadnje presadnica je kvaliteta tla. Tlo s malo hranjivih tvari može oslabiti biljke i spriječiti ih da pravilno rastu. Danas mnogi ljudi pribjegavaju uporabi gnojiva, koja iako su lako dostupna, mogu biti toksična za okoliš. Ima li načina da se na potpuno prirodan način poboljša kvaliteta tla u vašem vrtu?

Ima. Sve što vam treba je jaje i banana. Ako želite, možete koristiti samo ljusku jajeta. Kombinacija ova dva sastojka vašem će vrtu osigurati sva potrebna hranjiva, bez potrebe za gnojivom. Za početak uzmite lopatu i iskopajte malu, ali duboku rupu. Stavite jaje i banane u rupu. Zatim uzmite biljke i cvijeće koje želite posaditi i stavite ih u rupu, prekrivši ih zemljom. Kalij iz banane i kalcij iz ljuske jajeta će biljkama osigurati potrebne hranjive tvari da rastu jake i zdrave. Uskoro ćete primijetiti da će vaš vrt biti još ljepši s ovim nevjerojatnim prirodnim gnojivom.

Hoćete li isprobati?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak