Volite ražnjiće, ali vam nikada ne ispadnu sočni? Isprobajte ovaj recept

0
Radiosarajevo.ba
Volite ražnjiće, ali vam nikada ne ispadnu sočni? Isprobajte ovaj recept

Doba je godine kad nam svima prijaju lagana jela, ali da su pritom i ukusna te da ih možemo jesti jednako slasno i topla i hladna.

Odlična ideja za ručak ili večeru su ražnjići sa piletinom, a u nastavku vam donosimo recept po kojem meso bude jako sočno i savršenog okusa.

Sastojci:

Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović

- 500 g otkoštenog batka i zabatka

- 100 ml soja sosa

- susam

- sol i papar

- maslinovo ulje

Za umak:

- 100 ml soja sosa

- 80 ml vode

- 1 kašika bijelog vina

- 2 kašike rižinog octa

- 60 grama šećera

- 1 mala kašika naribanog đumbira

- 1 češanj češnjaka, protisnut

- 3 čajne kašike gustina

Ova smjesa za pohovanje oduševi svakoga ko je proba: Tajna je u jednom sastojku

Priprema:

Otkošteni batak i zabatak narežite na kockice, te kratko marinirajte u soja sosu i maslinovom ulju. Nakon mariniranja meso nabodite ih na ražnjiće.

Dok se piletina marinira, pripremite umak tako da pomiješajte sve sastojke osim gustina, pa u to dodajte naribani đumbir i usitnjeni ili protisnuti češnjak (a možete koristiti i začine u prahu). Zakuhajte do ključanja uz konstantno miješanje i polagano dodajte gustin. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte.

Kad umak dostigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i pripremite kist kojim ćete premazivati piletinu. Ražnjiće pecite na roštilju te ih više puta tokom pečenja premažite umakom.

Uz ovako pripremljene ražnjiće najbolje će prijati salata obogaćena voćem ili kruh zapečen na roštilju uz kašiku, dvije domaćeg ajvara ili kakavog drugog umaka, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak