Voćni užitak gotov za pola sata: Tiramisu sa jagodama
Obožavani italijanski klasik koji se veoma lako se priprema, ništa nije teško i bit će vam potrebno samo pola sata da ga priremite. Neizostavna je smjesa za tiramisu i uz nju glavni sastojak - jagode. Omiljeno voće zaslužno je za efekt prozračnosti i osvježenja dobro poznatog deserta.
Sastojci:
- 2 pakovanja smjese Tiramisu
- 600 ml mlijeka
- 300 g piškota
- 250 g jagoda
- 50 ml vode
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
Priprema:
1. Jagode očistite, operite i narežite pa ih pomiješajte s vodom i šećerom. Kuhajte da omekšaju. Sirup iscijedite i sačuvajte, a jagode usitnite štapnim mikserom u pire.
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
2. Vratite ih na vatru, a zatim im dodajte gustin uz brzo miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu. Ohladite.
3. Piškote s obje strane umačite u sirup od jagoda i slažite na dno posude.
4. U hladno mlijeko dodajte sadržaj vrećice Tiramisu mješavine za kreme i promiješajte. Miješajte električnom miješalicom (srednjom brzinom) 4 do 5 minuta.
5. Piškote prekrijte polovicom kreme, a zatim kremu prošarajte pireom jagoda. Prekrijte novim slojem piškota umočenih u sirup, zatim dodajte kremu te ponovno pire jagoda.
6. Ohladite najmanje dva sata, ukrasite prahom od jagoda i svježim jagodama.
'Depresivna' torta od vanilije: Za pripremu vam treba svega 10 minuta
Posluživanje:
Poslužite ohlađeno. Za ovu količinu sastojaka koristite posudu dimenzija oko 25 x 30 cm, piše Coolinarka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.