V. Britanija: 'Dizajnirane' bebe iz epruvete sa tri roditelja

Radiosarajevo.ba
V. Britanija: 'Dizajnirane' bebe iz epruvete sa tri roditelja

Prva beba sa tri roditelja mogla bi da se rodi već 2015. godine, nakon što je Velika Britanija donijela odluku kojom odobrava ovaj kontroverzni genetički tretman.

Britanija će tako vjerovatno postati prva zemlja koja će dozvoliti stvaranje ljudskog života od tri genetska roditelja, uprkos strahovima da to može dovesti do 'dizajniranja beba'. 

Vlada planira objaviti nacrt propisa kasnije ove godine i tako napraviti korak ka iskorjenjivanju nasljednih bolesti. Tehnika uključuje zamjenu defektne DNK u majčinoj jajnoj ćeliji materijalom iz jajašca donora, a tako dobijeno dijete bi efektivno imalo dvije majke i oca. 

Profesorica Dame Sally Davies ističe kako takva promjena ne mijenja DNK fundamentalno, u smislu da osnovne tjelesne karakteristike ostaju nepromjenjene. Ona je uporedila novu tehniku sa mijenjanjem 'pokvarene baterije' u ćeliji. 

''Naučnici su razvili novu proceduru koja može spriječiti prenošenje bolesti i donijeti nadu mnogim porodicama u kojima postoje nasljedna oboljenja'', kaže ona. 

Ako Parlament odobri zakon krajem sljedeće godine, prvi pacijenti mogu biti podvrgnuti proceduri do 2015. To znači da bi svake godine moglo biti rođeno između pet i deset zdravih beba, koje bi se inače prerano umirale, piše B92.net.

U ovim slučajevima, zdravo dijete naslijedilo bi osnovni DNK roditelja uz mitohondrijski DNK od donora. 

U Velikoj Britaniji 6.500 beba pogođeno je mitohondrijskim poremećajima koji dovode do gubitka sluha i vida, problema sa jetrom, plućima i crijevima. U toj zemlji 12.000 ljudi živi s tim bolestima. Nacrt zakona dozvolit će klinikama za vantjelesnu oplodnju da ponude 'rješenje' ženama sa historijom mitohondrijskih bolesti u porodici.

Josephine Quintavalle iz grupe za Reproduktivnu etiku kaže da je prijedlog već izazvao brigu širom svijeta. 

''Ova kontroverzna objava predstavljena prosto kao inovativni genski tretman zapravo utječe na duboke promjene ljudskog embriona. Sada se okrećemo Parlamentu i nadamo da će prijedlog biti odbijen'', kaže ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak